CDA

Maxime Verhagen: fractievoorzitterschap grote opgave en mooie uitdaging

Maxime Verhagen (45) wordt de nieuwe voorzitter van de CDA-Tweede Kamerfractie. De fractie koos hem gisteren tot voorzitter. Maxime kreeg 27 stemmen, Clemence Ross-Van Dorp 17.
Maxime Verhagen vindt het fractievoorzitterschap een grote opgave en een mooie uitdaging. Het is een verantwoordelijke job die de nodige energie en investeringen vergt.
Verhagen zit sinds 1994 in de Tweede Kamer. Hij is vooral bekend als woordvoerder Buitenland, maar had ook zitting in de commissies Onderwijs, Defensie en Justitie. Voordat hij lid werd van de Tweede Kamer was hij vijf jaar lid van het Europees Parlement. Daarvoor was hij onder meer voorzitter van de CDA-fractie in de gemeente Oegstgeest.

Verhagen ziet het als een uitdaging het eigen gezicht van het CDA over het voetlicht te brengen. De kiezers hebben te kennen gegeven schoon genoeg te hebben van de achterkamertjespolitiek en de schijndiscussies onder paars. Paars kookte alles voor: de in de Kamer in te dienen amendementen en moties werden voor het debat op het Torentje besproken. Die cultuur moet veranderen. Het debat hoort in de Kamer thuis en niet in het Torentje. Verhagen denkt dat die cultuurverandering ook mogelijk is. Natuurlijk zal ik goed contact onderhouden met onze politiek leider, minister-president Jan Peter Balkenende. Het CDA moet in de Kamer echter op basis van het eigen verkiezingsprogramma het kabinetsbeleid beoordelen. Er is nu ook veel meer bewegingsruimte voor de fracties dan onder paars omdat het Strategisch Akkoord een aantal hoofdlijnen bevat en veel minder details.