ADECCO

Geen gebreken geconstateerd bij Van der Valk hotel Gilze-Rijen

Gilze-Rijen, 12 juli 2002,

Op 11 juli jl. heeft de directie van Van der Valk hotel Gilze-Rijen van de gemeente Gilze-Rijen de uitkomsten ontvangen van een in opdracht van laatstgenoemde uitgevoerd onderzoek in het hotel. De hoteldirectie heeft haar volledige medewerking aan het door bureau DHV uitgevoerde onderzoek verleend.

De belangrijkste bevindingen en aanbevelingen uit het onderzoek betreffen:

1. DHV heeft geen grote tekortkomingen inzake bouw- en milieuvergunningen gevonden, maar heeft wel enkele kleine hiaten, zoals de locatie van brandblussers en -haspels, geconstateerd.
2. DHV heeft geconstateerd dat het hotel niet over een gebruikersvergunning beschikt. Het bureau tekent daar bij aan dat binnen de gemeente geen enkel bedrijf over een dergelijke vergunning beschikt.

3. DHV heeft op twee plaatsen vraagtekens geplaatst bij de draagconstructie en geadviseerd tot extra ondersteuning en nieuwe berekeningen. Er zijn geen ernstige gebreken in de draagconstructie geconstateerd.

De gemeente Gilze-Rijen heeft de directie van het hotel inmiddels per brief gemeld binnen welke termijn zij maatregelen verwacht. Hoteldirectie en gemeente zijn het over de te nemen maatregelen volstrekt eens en delen de mening dat er, in tegenstelling tot berichtgeving in enkele media, géén sprake is van ernstige gebreken en er géén legionella in de waterleidingen is aangetroffen.

Hotel Gilze-Rijen zal de volgende maatregelen treffen of heeft deze reeds getroffen:

1. Hotel Gilze-Rijen zal voor 1 september a.s. de bouwtekeningen met de plattegronden van de actuele situatie, welke op enkele kleine details afwijken van de tekeningen in het gemeentearchief, bij de gemeente indienen.

2. Hotel Gilze-Rijen is bij de opening in 1974 een vergunning verleend. Hotel Gilze-Rijen erkent de doelstelling van de gemeente om op zo kort mogelijke termijn te komen tot het aanvragen van een gebruikersvergunning en is daartoe intern al geruime tijd met de voorbereidingen voor het aanvragen daarvan doende. Naar verwachting zal het hotel binnen de gemeente Gilze-Rijen één van de eerste bedrijven zijn die over een dergelijke vergunning beschikken.
3. Na een tussentijdse rapportage op 5 juni jl. heeft hotel Gilze-Rijen op 7 juni jl. een aantal aanbevolen maatregelen genomen en door DHV gevraagde gegevens over de draagconstructie verstrekt. Inmiddels is een extern adviesbureau opdracht gegeven om, voor zo ver nodig, ter plaatste metingen en herberekeningen te doen. Uitkomsten daarvan worden voor 1 oktober a.s. voorgelegd aan de gemeente. Van enig gevaar in het hotel is in het geheel géén sprake.

Verder zal hotel Gilze-Rijen, zoals door de gemeente verzocht, voor 1 augustus a.s. een plan van aanpak voorleggen.

Ten aanzien van controles van de waterleiding delen hoteldirectie en gemeente de mening dat dit binnen de competentie van het ministerie van VROM valt. Tijdens twee eerdere controles dit jaar door het ministerie is het waterleidingsysteem van het hotel in orde bevonden. Bij de laatste controle op 24 april jl. is aanbevolen om de vastlegging van temperatuurgegevens in het logboek aan te passen. Dit is per direct uitgevoerd.
Noot voor de redactie (