Provincie Zuid-Holland

Persbericht

12-07-2002
Advies provincie Zuid-Holland: niet zwemmen in Krammer en Volkerak wegens aanwezigheid blauwwieren

De provincie Zuid-Holland heeft geconstateerd dat er veel giftige blauwwieren zijn in het water van de Krammer (bij Oude Tonge) en het Volkerak (bij Ooltengensplaat). Blauwwieren kunnen gezondheidsklachten veroorzaken als men water binnenkrijgt. Klachten die dan kunnen optreden zijn: maag- en darmklachten, hoofdpijn, duizeligheid en huidirritatie. De provincie Zuid-Holland ontraadt daarom om er te gaan zwemmen.

Elke twee weken controleren de waterkwaliteitsbeheerders en de provincie Zuid-Holland de kwaliteit van het oppervlaktewater. Er wordt gecontroleerd op bacteriën, helderheid en blauwwieren. Als eenmaal blauwwieren in het water voorkomen dan blijven ze naar alle waarschijnlijkheid de komende maanden aanwezig. Pas bij een langdurige koude periode zal het blauwwier weer verdwijnen.

De zwemwatertelefoon (070 441 75 50) van de provincie Zuid-Holland is op werkdagen te bereiken tussen 8.30 uur en 16.30 uur. Via dit nummer is de meest actuele informatie te verkrijgen over de kwaliteit van het Zuid-Hollandse oppervlaktewater. Die gegevens zijn ook te vinden op internet via www.pzh.nl of
NOS-teletekstpagina 725.