---

Ministerie van Defensie



---

Nationale Vlootdagen: perfect dagje uit

08-07-2002

Special: Nationale Vlootdagen Koninklijke Marine

In Den Helder vinden van vrijdag tot en met zondag (12 tot en met 14 juli) de jaarlijkse Nationale Vlootdagen van de Koninklijke Marine plaats. Van negen tot vijf uur is iedereen welkom op het terrein van de Nieuwe Haven om eens nader kennis te maken met de wereld van de marine. De toegang is gratis. De organisatie adviseert iedereen om met openbaar vervoer te reizen.

Bezoekers van de Nationale Vlootdagen kunnen in de marinehaven verschillende schepen uit binnen- en buitenland bezichtigen. Tot de schepen die voor het publiek toegankelijk zijn, behoren ook de fregatten Hr.Ms. Van Amstel en Hr.Ms. Abraham van der Hulst die vorige week vrijdag terugkwamen na een operationele uitzending in het kader van de strijd tegen het internationaal terrorisme. In een speciaal maritiem activiteitenkamp kunnen de liefhebbers oefenen met lichtseinen, een goede knoop leren leggen of als een nat pak geen probleem is een brandje blussen of zich bekwamen in het stutten en schoren. Ook het Korps Mariniers laat zich niet onbetuigd en biedt de toeschouwers zowel op het land als in het water het nodige spektakel.

In het Marinemuseum zijn naast de normale collectie ook speciale exposities te zien. Vloot Vereeuwigd, 100 jaar Koninklijke Marine in foto, 1868-1968 biedt fraai beeldmateriaal van schepen van weleer. Voor kinderen is de VOC-expositie De Voorspelling van de Vogelstruys een aanrader.

Met het oog op de wegsituatie in de Kop van Noord-Holland worden bezoekers aangeraden per trein naar Den Helder te reizen. Tussen het station en het haventerrein rijden gratis pendelbussen. Liefhebbers die toch met de auto komen, riskeren in een flinke file verzeild te raken. Aangeraden wordt de actuele verkeerssituatie te beluisteren op Radio Noord-Holland. Bij binnenkomst in Den Helder worden de parkeerterreinen duidelijk aangegeven. Van deze parkeerterreinen rijden gratis pendelbussen.

Informatie Nationale Vlootdagen Koninklijke Marine: www.nationalevlootdagen.nl