NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR


Beurstrommelen herleeft

Bij het Utrechtse Maliebaanfestival, dat van 12 tot en met 17 juli duurt, wordt een oude traditie nieuw leven ingeblazen: het beurstrommelen. Het festival opent dit jaar met een optocht, waarbij kunstenaars, dansers, muzikanten en andere artiesten door de stad zullen paraderen. Ook aanwezig in de stoet zijn tientallen kinderen, uitgerust met koperen pannen. Deze zullen ze als trommels beslaan. Dit verwijst naar een traditie die oorspronkelijk uit de middeleeuwen dateert. Bij de opening van een kermis of beurs hielden kinderen vroeger een lawaaioptocht met trommels. Het was hun bijdrage aan de feestelijke parade van de ambachtsgilden.

Een opvallende verschijning in de optocht is verder 'kunstpaus' Dolf Zwerver. Hij geldt als een van de bekendste en belangrijkste Utrechtse kunstenaars. Zijn werken over het thema kermis zijn karakteristiek voor diens kleurrijk, vrolijk en vervreemdend oeuvre. Omdat het centrale thema van het festival dit jaar de relatie tussen kunst en kermis is, is een prominente plaats voor Zwerver in de parade meer dan op zijn plaats.

In een speciale tentoonstelling wordt de invloed getoond die allerlei kunststromingen op de uitvoering van kermisattracties hebben gehad. Hiernaast is er te zien hoe zeer diverse kunstenaars de kermis als thema voor hun werken hebben gebruikt.

De kermis zelf neemt natuurlijk ook weer een belangrijke plaats in bij het Maliebaanfestival. Voor een halve euro kunnen uiteenlopende attracties, van soundmachine en draaimolen tot reuzenrad bezocht worden. Deze piekenkermis geldt al vijftien jaar als de goedkoopste van Europa.

Einde persbericht

Informatie en programma: Nederlands Centrum voor Volkscultuur F.C. Dondersstraat 1
postbus 13113, 3507 LC Utrecht
telefoon: 030-2760244
fax: 030 2736111
e-mail: nederlandscentrum.volkscultuur@wxs.nl


09 jul 02 10:03