NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR


Kunstveiling op de kermis

Bij het Maliebaanfestival, dat van 12 tot en met 17 juli gehouden wordt in Utrecht, vindt een grote kunstveiling plaats. Schilders, tekenaars en beeldhouwers van het plaatselijke 'Genootschap Kunstliefde' vervaardigden zeer diverse kunstobjecten, die alle als centrale thema de kermis kennen. Op de avond van 12 juli worden van 19.45 tot 21.00 uur worden de werken verkocht aan de hoogste bieder. Het verband tussen het thema kermis en het Maliebaanfestival is natuurlijk niet toevallig: de zogenaamde 'piekenkermis', de goedkoopste kermis van Europa, is een van de voornaamste evenementen binnen het festival.

Een veiling bij een kermis: het is niet zo'n vreemde combinatie als het misschien lijkt. In het verleden gold de kermis mede als kunstmarkt: er werden diverse soorten schilderijen, van portret tot landschap en van origineel tot kopie, verkocht. Ook andere kunstobjecten, bijvoorbeeld van porselein en zilver werden gretig afgenomen. Toneelvoorstellingen van vooraanstaande groepen zorgden nog voor een extra artistieke sfeer.

Deze artistieke sfeer is voor het Maliebaanfestival van dit jaar zeer belangrijk. Het overkoepelende thema is namelijk de relatie tussen kermis en kunst. Er is niet alleen een tentoonstelling over dit thema, in het hele festival komen kunst en kunsten naar voren, van een body painter en een papierknipster tot een karikatuurtekenaar en een eetkunstenares.

Einde persbericht

Informatie en programma:
Nederlands Centrum voor Volkscultuur
F.C. Dondersstraat 1
postbus 13113, 3507 LC Utrecht
telefoon: 030-2760244
fax: 030 2736111
e-mail: nederlandscentrum.volkscultuur@wxs.nl


09 jul 02 10:07