LANDELIJK CENTRUM OPBOUWWERK

Bekijk 't. Eerste museumkwaliteitstoets in Rotterdam

Stedelijk Kwaliteitspanel Rotterdam presenteert 18e kwaliteitsrapport

Graag nodigt het Kwaliteitspanel Rotterdam u uit voor de presentatie van het rapport Rotterdam Bekijk het. De Grote Museum Kwaliteitstoets van Rotterdam op

vrijdag 12 juli om 14.00 uur in kamer 117 van het Stadhuis Coolsingel 40 te Rotterdam.

Wethouder Stefan Hulman en adjunct-directeur van de Museumvereniging Anita van Mil zullen het eerste exemplaar in ontvangst nemen en een reactie geven.

De kwaliteitstoets
Haalt de elektrische rolstoel Giant 40 de steile hellingbaan van de KunsthAl? Kan een museummedewerker met raad en daad bijstaan als je er zelf letterlijk of figuurlijk nier meeer uitkomt? Kun je met een gerust hart ja tas en jas bij de ingang van het museum achterlaten? Op deze en talrijke vragen hebben leden van het Kwaliteitspanel Rotterdam in de periode januari tot juni 2002 proefondervindelijk een antwoord gezocht. Als mystery-guest bezochten panelleden 27 grote en kleine Rotterdamse musea.
Naast het in kaart brengen van openingstijden en entreeprijzen is de kwaliteit getoetst van voorzieningen op het terrein van toegankelijkheid, kluisjes, garderobe, zitgelegenheid en dergelijke. Verder is een oordeel gegeven over de klantvriendelijkheid van het personeel.

In het rapport worden alle 27 musea op een rijtje gezet. Daardoor kan het verslag ook worden opgevat als een uitnodiging aan alle Rotterdammers en toeristen om kennis te maken met de rijke collecties van de Maasstad: Bekijk het.

Naast de conclusie dat er veel valt te zien en te genieten maakt de test duidelijk dat de Rotterdamse musea hun dienstverlening nog op verschillende punten kunnen verbeteren.
Op basis van de museumtest sluit het rapport af met Tien aanbevelingen voor een klantgericht museum.

Enkele uitkomsten
Opvallend is dat in de weekends, op de dagen dat de meeste bezoekers kunnen worden verwacht, een groot deel van de professionele musea korter geopend is dan doordeweeks.
De potpourri van openingstijden overziend, zou uit een oogpunt van service aan de bezoekers een standaardisering van de openingstijden voor de hand liggen.

Het panel heeft de indruk dat de invoering van de euro ook bij de Rotterdamse musea ertoe
heeft geleid dat de toegangsprijzen massaal naar boven zijn afgerond.

Het merendeel van de Rotterdamse musea is redelijk voldoende tot goed toegankelijk voor rolstoelers. Toch moeten rolstoelers en mensen die slecht ter been zijn nogal eens wat toeren uithalen om binnen te komen. Zo springen de aparte invalideningang van het Schielandshuis en het NFI niet direct in het oog.
Het panel is van mening dat bij een stad met de allure van Rotterdam het passend zou zijn om in bijvoorbeeld de historische musea ook tekst en uitleg in het Engels te geven.

Tenslotte is het panel erg te spreken over de klantvriendelijkheid van het personeel. Desgevraagd geven vrijwilligers en betaalde krachten in de musea zo goed mogelijk antwoord op vragen en verzoeken.

Voor een presentexemplaar van het rapport kunt u zich wenden tot het Landelijk Centrum Opbouwwerk, telefoon: 070 - 380.4431. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de projectleider van het Stedelijk Kwaliteitspanel Rotterdam:
Gerard Nijssen, mobiel: 06-25425648.

10 jul 02 15:02