NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR

kermis en kerkmis

Kermis en kerkmis

Van 12 tot en met 17 juli wordt in Utrecht het Maliebaanfestival gehouden. Op zondag 14 juli vindt op de kermis, in de botsauto-attractie, een kerkdienst plaats. Deze wordt geleid door deken Th. de Wit. Bij deze dienst zullen ook de harmonie st. Caecilia uit Schalkwijk en een afvaardiging van de zusters Augustinessen aanwezig zijn.

Niet iedereen zal kermis meteen in verband brengen met religie. Toch is er een duidelijke connectie tussen beide begrippen. In de Middeleeuwen werd bij de inwijding van een kerk een 'kerkmis' gehouden. Uit de festiviteiten die hierbij georganiseerd werden ontwikkelde zich in de loop van de tijd de kermis. Ook de huidige 'piekenkermis' van het Maliebaanfestival heeft een religieuze oorsprong. Het evenement ontstond vijftien jaar geleden na het voltooien van de restauratie van de vijf middeleeuwse kerken van Utrecht.

Het Maliebaanfestival kent dit jaar als hoofdthema: kunst en kermis. Ook het verband tussen deze twee begrippen ligt in het verleden. Bij de kermissen van vroeger werden kunstwerken verkocht en de leden van kunstgilden hielden er een parade. Deze tradities zullen op de avond van 12 juli herleven met een optocht en een veiling van kunstvoorwerpen die met het onderwerp kermis te maken hebben.

Einde persbericht

Informatie en programma:
Nederlands Centrum voor Volkscultuur
F.C. Dondersstraat 1
postbus 13113, 3507 LC Utrecht
telefoon: 030-2760244
fax: 030 2736111
e-mail: nederlandscentrum.volkscultuur@wxs.nl

11 jul 02 12:05