Politie Rotterdam-Rijnmond

Bijgewerkt: 12-07-02 09:51
Ochtenduitgave vrijdag 12 juli 2002

* GEWAPENDE OVERVAL ZONDER BUIT
Donderdagmiddag, rond zes uur, vond er een gewapende overval plaats op een winkel aan de Meent. De overvaller verdween zonder buit. Kort voor sluitingstijd kwam er een man de zaak binnen lopen, terwijl het personeel achter de winkelruimte aan het werk was. Men hoorde op een gegeven moment de klapdeurtjes van de kassaruimte, waarop een medewerkster de winkelruimte inliep en de overvaller zag. De man had een vuurwapen in z'n handen, waarmee ze werd bedreigd. Ze moest op de grond gaan liggen en mocht niet meer kijken. Ook een andere medewerkster werd met het vuurwapen bedreigd en moest eveneens op de grond gaan liggen. De overvaller liep verder naar de kassa en probeerde die te openen, maar dat lukte niet. Vermoedelijk omdat e.e.a te lang duurde liep hij vervolgens, zonder buit, de zaak uit.


* BEROOFD IN KANTOORPAND
Een 29-jarige vrouw is donderdagavond in een kantoorpand aan het Willemsplein mishandeld en beroofd. Aangeefster verliet als laatste het pand en nam de trap naar beneden. Op de vijfde verdieping kwam ze een onbekende man tegen. Hij besprong haar en probeerde de tas uit haar handen te rukken. Ze verzette zich hevig en liep daarbij klappen op. Tijdens het gevecht viel ze van de trap. De dader is er vervolgens met haar tas vandoor gegaan. Ontredderd werd ze op de begane grond opgevangen en werd de politie gealarmeerd. Het slachtoffer is voor onderzoek naar het Sint Franciscusziekenhuis gebracht. De politie stelt een onderzoek in.


* SNELHEIDSCONTROLES
Donderdagavond werd er door de verkeerspolitie op twee locaties in Rotterdam snelheidscontroles gehouden. Aan de Burgemeester van Walsumweg werd er tussen half zeven en half acht gecontroleerd. Van de 508 passerende automobilisten hielden 93 zich niet aan de maximumsnelheid 50 km/u. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 87 km/u. Tussen kwart voor acht en half tien werd er gecontroleerd op de Westblaak. In totaal hielden 172 van de 461 passanten zich niet bedroeg 88 km/u.


* ACTIE TEGEN DEALERS
De politie van het district Rotterdam-Centrum heeft donderdagmiddag een dealersactie gehouden op en in de omgeving van het Kruisplein. Er werden zes verdachten aangehouden in de leeftijd van 16 tot 42 jaar afkomstig uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel. In totaal werden 84 eenheden heroïne en cocaïne in beslag genomen, alsmede een mes. Tegen de verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.


* BRAND IN CARAVANOPSLAG
Twee campers die op een terrein aan de Gouderakstraat stonden zijn in de nacht van donderdag op vrijdag, kort na middernacht, door nog onbekende oorzaak uitgebrand. Tijdens de brand werd het treinverkeer stilgelegd in verband met mogelijk explosiegevaar. Een aantal trekkers en opleggers van een naastgelegen transportbedrijf liep schade op, doordat diverse luchtleidingen door de hitte knapten. Er wordt een nader onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand.

Avonduitgave donderdag 11 juli 2002

* INBREKER AANGEHOUDEN
In de nacht van woensdag op donderdag werd een 26-jarige Rotterdammer aangehouden nadat hij eerder die avond had ingebroken in een bedrijfspand aan de Industrieweg. De bewaking van het bedrijf had de Rotterdammer in de gaten en alarmeerde de politie. Ter hoogte van de Spoorsingel kon de politie de man aanhouden waarna hij werd overgebracht naar een politiebureau in Schiedam.


* INBREKER AANGEHOUDEN
Donderdagochtend omstreeks vijf uur troffen surveillerende politiemensen een 29-jarige man uit Krimpen aan den IJssel aan in een opengebroken geparkeerde auto in de Oudelandstraat. Naast de verdachte lagen diverse inbrekersspullen en vermoedelijk van diefstal afkomstige gereedschappen. De man werd hierop aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. Er wordt een nader onderzoek ingesteld naar de herkomst van de gereedschappen.


* VOORLICHTINGSCAMPAGNE STRAATROOF VAN START

Donderdag 11 juli heeft korpschef Meijboom van de politie Rotterdam-Rijnmond het startsein gegeven voor een regionale voorlichtingscampagne tegen straatroof.
De campagne is gestart naar aanleiding van de nog steeds hoge straatroofcijfers (in de eerste vijf maanden van dit jaar 1.579 geregistreerde aangiften). Vorig jaar was er een sterke stijging van het aantal straatroven. Na november/december 2001 werd een dalende trend zichtbaar. In mei 2002 was er ten opzichte van januari een daling van het aantal straatroven bereikt van 20%. De daling is het gevolg van de grote inzet van de politie op dit gebied. Zo zijn in verschillende districten in de regio, geweldsteams ingesteld, die daders van straatroof opsporen. Daarnaast loopt sinds half februari het project GSM-bom, waarbij gestolen mobiele telefoons iedere vijf minuten worden gebombardeerd met sms'jes.
Uit analyses blijkt dat 45% van alle straatroven wordt gepleegd door jongeren tussen de 12 en 18 jaar. De straatroven worden veelal gepleegd bij de grote openbaar-vervoerstations, winkelcentra en uitgaansgebieden. Een kwart van deze straatroven vindt plaats in het centrum van Rotterdam. Naar verhouding vinden er weinig straatroven plaats in de districten Waterweg, Schiedam en De Eilanden.
In de voorlichtingscampagne, die deze donderdag is gestart, wordt de strafbaarheid van straatroof benadrukt. Daarnaast wordt aandacht besteed aan tips om straatroof van de gsm te voorkomen. Gedurende de campagneperiode -11 juli tot eind september- zal dagelijks op een locatie in de regio worden geflyerd. Hierbij worden jongeren gewezen op een prijsvraag, waarmee zij kans maken op een mobiele telefoon met een tegoed voor het versturen van 100 SMS-jes. Daarnaast worden in het openbaarvervoer stickers geplakt, die de aandacht vestigen op de campagne.


* RADARSNELHEIDSCONTROLES
ROTTERDAM -De Verkeerspolitie heeft donderdagmorgen van 09.25 tot 10.30 uur op de Argonautenweg een radarsnelheidscontrole gehouden. Van de 386 gecontroleerde automobilisten, reden er 34 harder dan de toegestane snelheid van 50km. Hoogste snelheid 74 kilometer per uur.
BERKEL EN RODENRIJS -Ook op de Rodenrijseweg werd door de Verkeerspolitie gecontroleerd. Hier reden 48 van de 249 gecontroleerde automobilisten harder dan 50km. Hoogste snelheid 87 kilometer per uur.


* SCHIETPARTIJ
Donderdagmiddag omstreeks kwart over één werd een 23-jarige man uit Dordrecht door een nog onbekende man op de Dordtselaan beschoten. De Dordrechtenaar was eerder aangesproken door de man, maar wilde volgens zijn verklaring niets met hem te maken hebben. De man ging vervolgens weg, maar kwam even later op de fiets terug. Hij loste plotseling een schot uit een vuurwapen in de richting van het slachtoffer, dat bij een groepje andere personen stond. Het slachtoffer werd niet geraakt, omdat hij wegdook achter een geparkeerd staande auto. Nadat de man had geschoten, fietste hij weer weg in de richting van de Heinenoordstraat. De politie van het district Zuid stelt een nader onderzoek in.


* BRAND
BERKEL EN RODENRIJS -Vermoedelijk door kortsluiting brak donderdagmorgen omstreeks kwart voor elf brand uit in een bakkerij aan het Westerplein. De brandweer gaf het alarm middelbrand. De brand breidde zich uit naar aangrenzende winkels via de isolatie tussen de plafonds. Vanwege het vele kunststof ontstond er een behoorlijke rookontwikkeling. De brandweer gaf om 11.45 uur het sein brand meester. In totaal liepen zeven winkels rook- en waterschade op. Drie personen werden door de GGD behandeld vanwege ingeademde rook, drie anderen bezochten hun huisarts.