VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: maatregelen voor evenwicht economie en natuur

VNO-NCW: 12 maatregelen om economie en natuur in evenwicht te brengen

Den Haag, 12 juli 2002 De bescherming van plant en dier in Nederland is te ver doorgeschoten. Overheid en ondernemers schieten er miljoenen bij in en het is een bron van conflicten. Dat is slecht voor het draagvlak voor een goed natuurbeleid. Daarbij levert het beleid ook niet de gewenste uitkomsten op voor de natuur; het bijt zichzelf in de staart. Door betrekkelijk eenvoudige aanpassingen van de Europese en Nederlandse regels is het mogelijk zowel de economische als de natuurdoelstellingen dichterbij te brengen. Dat zegt de ondernemingsorganisatie VNO-NCW op basis van onderzoek van de Universiteit van Utrecht naar 'soortenbescherming' in ons land.

VNO-NCW heeft het onderzoek vertaald in 12 aanbevelingen die het tij in de goede richting moeten keren. De aanbevelingen betreffen onder meer beperking van de strikte bescherming van vogels tot alleen zeldzame of bedreigde soorten, zoals dat ook bij andere dieren en planten het geval is. Ook moet niet elke leefplaats van een beschermde soort worden beschermd, maar alleen gebieden die daarvoor bijzonder geschikt zijn. Mocht een exemplaar buiten dat gebied worden gevonden, dan moet het naar een beschermd gebied worden gebracht. Nederland moet zijn wetgeving bovendien niet strenger maken dan de richtlijnen voorschrijven.

VNO-NCW vindt het 'op slot' gooien van eenvijfde van Nederland (wat onder de wet- en regelgeving het geval is) niet reëel. Het gebied is in de praktijk bovendien nog groter, door de zogenoemde 'externe werking'. 'Nederland' moet in een klein gebied wonen, werken, zich verplaatsen en recreëren. De recreatie trekt in deze gebieden, die hiervoor naar hun aard uitermate geliefd zijn, aan het kortste eind. Tal van horeca- en toeristische ondernemingen worden hierdoor ernstig beknot.

Op bedrijventerreinen laten ondernemers in bufferzones de natuur de vrije loop, wat veel dieren aantrekt. Oók beschermde soorten. De goede bedoeling van de ondernemer keert zich dan tegen hem. Uit voorzorg houdt hij de braakliggende gebieden daarom liever kaal. En dat is nu precies de verkeerde werking van de huidige wet- en regelgeving.


---

--

Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 of anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588
12 jul 02 10:16