Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Senter en NWO vernauwen kloof tussen onderzoek en markt

11 juli 2002

Senter en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hebben op 9 juli in aanwezigheid van de ministers A. Jorritsma (EZ) en L. Hermans (OCenW) een samenwerkingscontract getekend. Met de overeenkomst willen beide organisaties het traject tussen wetenschappelijk onderzoek en het gebruik van de resultaten door bedrijven stimuleren, intensiveren en verkorten. Met de samenwerking verwachten zij subsidiegelden beter in te zetten, een duidelijker aanspreekpunt te zijn voor onderzoekinstellingen en marktpartijen en de kansen van Nederland voor deelname aan Europese onderzoeksprogramma's te vergroten. De ondertekening van de overeenkomst vond plaats in Huygensmuseum Hofwijck te Voorburg.

Fotobijschrift: V.l.n.r.: minister Hermans, NWO-directeur E.C. Klasen, Senter-directeur H. Geijzers, minister Jorritsma (Klik op het plaatje voor een grotere versie)

Senter en NWO hebben tot de samenwerking besloten om de bestaande samenwerkingsvormen op het gebied van genomics, katalyse en informatie- en communicatietechnologie verder te stroomlijnen en gemakkelijker te kunnen komen tot samenwerking op andere terreinen. Zo staan de technologiegebieden tissue engineering, duurzame energie, nanotechnologie, en scheidingstechnologie op de agenda. De samenwerking moet ertoe leiden dat nieuwe wetenschappelijke kennis uit universitaire laboratoria gemakkelijker zijn weg vindt in toepassingen die door bedrijven worden gerealiseerd. NWO en Senter zullen daartoe nieuwe onderzoeksprogramma's op elkaar afstemmen of samenvoegen en elkaar inzicht bieden in de contacten met internationale organisaties. Op die manier moet de samenwerking ook de kansen vergroten van Nederland voor deelname aan Europese onderzoeksprogramma's.

Senter en NWO hebben afgesproken voor elke thema, zoals nanotechnologie, expertiseteams te vormen. Deze zullen de activiteiten van beide organisaties en die van kennisinstellingen en het bedrijfsleven in kaart brengen. Bovendien maken de teams een quick scan van trends en kansen voor Nederland en baseren hierop de keus voor vakgebieden waarin Nederland in de toekomst kan uitblinken. In het najaar zullen de organisaties vervolgens beslissingen nemen over stimuleringsacties richting overheden, kennisinstellingen, zoals universiteiten en richting bedrijfsleven.

Het onderscheid tussen fundamenteel en toepassingsgericht onderzoek vervaagt steeds verder. De tijd tussen een idee en de toepassing ervan in een product wordt steeds korter. Daardoor zijn kennisinstellingen en bedrijven steeds meer op elkaar aangewezen. Ook vereisen innovaties een multidisciplinaire aanpak, waarbij verschillende vakgebieden en disciplines samenwerken. Innovaties zijn ook in toenemende mate het resultaat van internationale inspanningen. Senter en NWO willen daar samen op inspelen.


---
Nadere informatie bij:
Arjen Elsemulder (Senter)
tel. (070) 3610590
fax (070) 3610556
e-mail A.Elsemulder@senter.nl
website www.senter.nl
Dominique de Vet (NWO)
tel. (070) 3440713
fax (070) 3850971
e-mail devet@nwo.nl
02-30