Novem

Titel:
EPN Nieuws juli 2002

Auteur:
Verbaan, Gertjan

Datum:
10-07-2002
EPN Nieuws juli 2002

De site www.epn.novem.nl bevat praktische informatie over de energieprestatienormering. Sinds december 1995 dient bij de bouwaanvraag van nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen een berekening van de energieprestatiecoëfficiënt EPC te worden toegevoegd.

U treft op deze site o.a. theoretische achtergronden, voorbeeldwoningen en voorbeeldgebouwen met een lage EPC waarde. Informatie is opgenomen over te nemen energiebesparende maatregelen en energiepakketten om te kunnen voldoen aan de huidige EPC-eis, maar ook met aanzienlijk betere waarden. Tevens vindt u er gratis downloads waarmee al in een vroeg stadium van het ontwerp de energieprestatie en de bijbehorende kosten van een gebouw kan worden ingeschat.

De site wordt zeer regelmatig voorzien van nieuwe informatie. Middels dit bericht willen wij u op de hoogte houden van de laatste wijzigingen.

Wat is er nieuw?

1. Energiezuinig bouwen met zonneboilers: Een van de maatregelen om een lage EPC te bereiken is de toepassing van een zonneboiler of zonneboilercombi. Bij het onderdeel maatregelen vindt u veel praktische info over zonneboilers.
2. Tips en trucs woningbouw: Wat moet ik invullen bij een bepaalde waarde?, wat zijn praktisch toepasbare richtgetallen en hoe kan ik snel een goede en kloppende EPC-berekening maken? Het nieuwe item tips en trucs helpt de rekenaar bij o.a. architectenbureaus op weg. 3. Subsidies: voor zowel woningbouw als u-bouw is het overzicht met subsidies onder de loep genomen en geactualiseerd. Naast de verschillende BSE-regelingen vindt u ook groenfinanciëring, energiepremies en de subsidieshop.
4. Nieuw cursusoverzicht: Bent u al op de hoogte van de wijzigingen in de norm? Op de epn-site vertellen wij u al veel erover, maar misschien bent u toe aan een cursus. Het actuele overzicht staat op de site. Verwachting is dat de komende maanden er nog meer data van diverse instituten bekend zullen worden.
5. Downloads: Ook in het eerste kwartaal van 2002 zijn de gratis programma's "EPC en Kosten" en "EPV" weer veel gedownload. Daaruit blijkt dat vooral installatie- en adviesbureaus hierin geinteresseerd zijn.
6. Handhaving de stand van zaken met betrekking tot het handhavingsonderzoek bij gemeenten is weer geactualiseerd. Met daarbij een nieuwe checklist en een voorbeeldrapportage die als download beschikbaar wordt gesteld.
7. Nieuwe NEN rekenprogramma's: de nieuwe rekenprogramma's van NEN voor woningbouw en u-bouw zijn vanaf deze maand verkrijgbaar. U kunt nu dus zelf ook aan de slag met de nieuwe norm.
8. Link naar de lange termijn: bij het onderdeel concepten is nu ook een link opgenomen naar www.ltgo.novem.nl. Op die site vindt u informatie over de belangrijkste LTGO-publicaties, die gedurende de afgelopen vijf jaar zijn gepubliceerd. Verder vindt u er effectstudies, voorbeeldprojecten voor zowel woningbouw als utiliteitsbouw, rekenmodellen, techniekinventarisaties en toekomstvisies. 9. Update literatuurlijst: De literatuurlijst is aangevuld met nieuwe artikelen uit Bouwwereld en bij de publicaties staan ook de nieuwe NEN-normen op het gebied van energieprestatie vermeld.

Zie het onderdeel nieuws op www.epn.novem.nl

Om u niet te laten dwalen over de site, sturen wij u eerst naar de homepage, waar u bovenaan de pagina kunt kiezen uit het door u gewenste onderdeel van de site.

Deze subsite van Novem wordt gemaakt in opdracht van het ministerie van VROM. Ook in 2002 wordt er door VROM bijzondere aandacht besteed aan het energiebesparingsbeleid in de gebouwde omgeving door middel van het koepelprogramma. Daarmee wordt invulling gegeven aan de doelstelling om in de gebouwde omgeving vanaf 2010 10% minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1999. De belangrijkste doelgroepen daarbij zijn gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars/beleggers, bewoners, particuliere opdrachtgevers en gebruikers van ondermeer kantoren, ziekenhuizen en scholen.