Novem

Titel:
OEI Nieuwsbrief juni 2002 (Optimale Energie Infrastructuur)

Auteur:
Verbaan, Gertjan

Datum:
10-07-2002
Optimale Energie Infrastructuur (OEI) Nieuws juni 2002

Optimale Energie Infrastructuur, kortweg OEI, is een initiatief van Novem in opdracht van VROM om te komen tot een duurzame energievoorziening bij grootschalige bouwprojecten. Lang voordat met de bouw of renovatie begonnen wordt, moeten er fundamentele keuzes worden gemaakt. Dit vraagt om samenwerking van de verschillende partijen met soms ook verschillende belangen. OEI is opgezet om dit proces te ondersteunen.

De site www.oei.novem.nl bevat praktische informatie over de Optimale Energie Infrastructuur voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw. De site is gevuld met informatie die nuttig is in het kader van de kennisoverdracht rondom OEI en ontwikkelingen rondom projecten met een hoge EPL (energieprestatie op wijkniveau). De ervaringen van de procesmanagers spelen daarbij een belangrijke rol. De site is zowel bedoeld als informatiebron voor nieuwkomers op het gebied van OEI als voor gevorderden. Er worden hulpmiddelen geboden om al in een vroeg stadium het energiegebruik op wijkniveau in te kunnen schatten en er zijn diverse links opgenomen naar OEI verwante sites.

Maandelijks wordt er actuele informatie toegevoegd evenals ontbrekende informatie die zinvol is voor de betrokken partijen. Deze maand vindt u de volgende nieuwe onderwerpen op de OEI-site:


* EPL-BB software gratis te downloaden; Eén van de instrumenten van het OEI-programma is de Energie Prestatie op Locatie (EPL). Het rekenprogramma om de EPL voor Bestaande Bouw te berekenen is nu te vinden op de site. Ter info: De EPL is een maat voor de besparing op fossiele brandstof die in de hele locatie wordt gerealiseerd. De EPL-BB geeft een waardering met een maximumscore van 10 aan de energieprestatie van de wijk. De EPL-BB biedt zicht op (de effecten van) verschillende maatregelen voor vermeden CO2-uitstoot. Denk bijvoorbeeld aan isolatiemaatregelen, warmteterugwinning uit ventilatielucht, aan wijkverwarming door gebruik van restwarmte van elektriciteitscentrales en industrieën, of aan toepassing van duurzame bronnen als windenergie, biomassa, zonne-energie en bodemwarmte.
* Subsidies SMT; Bij het onderdeel subsidies (item: andere Novem subsidies) is de nieuwe SMT-regeling opgenomen. Dit staat voor Subsidieregeling milieugerichte technologie 2002. Daarbij is het subsidieprogramma innovaties energiebesparing gebouwen 2002 opgenomen, dat is gericht op bestaande woningbouw en zowel bestaande als nieuwe utiliteitsbouw. Voorbeelden van ontwikkelingen die gesubsidieerd kunnen worden zijn o.a. geavanceerde zon/licht-weringsystemen, aanwezigheidsdetectie op verlichting, klimaatneutrale energiedragers, ontwikkeling van plug and play installaties.

* Links; Er is een link toegevoegd naar de site www.ltgo.novem.nl voor meer informatie over concepten op de lange termijn. Op die site vindt u informatie over de belangrijkste LTGO-publicaties, die gedurende de afgelopen vijf jaar zijn gepubliceerd. Deze zijn direct te downloaden. Verder vindt u er effectstudies, voorbeeldprojecten voor zowel woningbouw als utiliteitsbouw, rekenmodellen, techniekinventarisaties en toekomstvisies.

* Verslag Energiesymposium Limburg; Het verslag van de regionale workshop is bij de verslagen opgenomen, met een link vanaf de homepage. Bij deze workshop die op 11 juni jl. heeft plaatsgevonden stond energie centraal. Niet alleen voor nieuwbouw, maar met name ook herstructureringslocaties.

* Bij alle grotere PDF-downloads zoals de nieuwe voorbeelden voor bestaande bouw in Delft, Amstelveen en Breda is nu de indicatieve downloadtijd vermeld op basis van een 56kbps-modem.

Vragen en eventuele opmerkingen over de site zijn altijd welkom via OEI@novem.nl

Deze subsite van Novem wordt gemaakt in opdracht van het ministerie van VROM. Ook in 2002 wordt er door VROM bijzondere aandacht besteed aan het CO2-reductiebeleid in de gebouwde omgeving door middel van het koepelprogramma. Daarmee wordt invulling gegeven aan de doelstelling om in de gebouwde omgeving vanaf 2010 10% minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1999. De belangrijkste doelgroepen daarbij zijn gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars/beleggers, bewoners, particuliere opdrachtgevers en gebruikers van ondermeer kantoren, ziekenhuizen en scholen.