Provincie Gelderland

Burgers / Zwemwater


Zwemplaats het Kwartier Babberich gesloten Zwemplaats Het Kwartier, Babberich (gemeente Zevenaar) is tijdens het gehele zwemseizoen 2002 gesloten


*

Zwemmersjeuk Kalenbergseplas Meteren
De provincie Gelderland waarschuwt voor het optreden van huidirritatie na het zwemmen in de Kalenbergseplas te Meteren (gemeente Geldermalsen).
De huidirritatie, ook wel zwemmersjeuk genoemd, wordt veroorzaakt door een parasiet van watervogels. Het betreft rode, jeukende bultjes die bij herhaalde blootstelling kunnen overgaan in grotere, hardere zwellingen die hevig kunnen jeuken. De aandoening is hinderlijk maar verder onschuldig en is binnen een week verdwenen.


* Zwemverbod Uddelermeer blijft van kracht De provincie Gelderland heeft besloten om het vorig jaar ingestelde zwemverbod voor het Uddelermeer bij Uddel te handhaven. Bij het Uddelermeer zijn weer borden met 'verboden te zwemmen' geplaatst. Uit controles bij het Uddelermeer door het Waterschap Veluwe blijkt dat de waterkwaliteit achteruit gaat.

Het doorzicht neemt steeds verder af en er zijn al enige blauwalgen aangetroffen. De verwachting is dat binnen afzienbare tijd de hoeveelheid blauwalgen sterk zal toenemen, waarmee ook de kans op gezondheidsklachten bij de zwemmers toeneemt.Vorig jaar zomer was in het Uddelermeer sprake van een grote hoeveelheid blauwalgen (cyanobacteriën) in het zwemwater. Het water was hierdoor groen gekleurd en het doorzicht bedroeg slechts 25 cm.

Blauwalgen kunnen onder bepaalde omstandigheden giftige stoffen (toxines) uitscheiden. Deze toxines veroorzaken huidirritatie en na inslikken kunnen maagdarm-stoornissen optreden. De provincie Gelderland heeft vorig jaar juli vanwege de verhoogde kans op gezondheidsklachten een zwemverbod ingesteld. Ook dit jaar is de kans op blauwalgen bij het Uddelermeer groot. Dit komt omdat de omstandigheden waarbij blauwalgen kunnen ontstaan ten opzichte van vorig jaar niet zijn veranderd.

Kwaliteit
De kwaliteit van het zwemwater in Gelderland wordt gedurende de zomermaanden nauwlettend in het oog gehouden. Naast regelmatige controle van het water, kunnen ook meldingen van gezondheidsklachten of andere bijzonderheden een aanwijzing zijn dat de waterkwaliteit achteruit gaat. Wanneer er iets met een zwemgelegenheid aan de hand is, zult u hierover ter plaatse en via de regionale dagbladen worden geïnformeerd. Daarnaast wordt informatie verstrekt via NOS Teletekst , Omroep Gelderland, Teletekst pagina 390 en het Milieu klachten- en informatiecentrum .

Botulisme
Er bestaan verschillende soorten botulisme, maar het type dat in Nederland het meest voorkomt is niet gevaarlijk voor de mens. Dat is het wel voor watervogels en vissen. Als het besmette (dode) dier te lang blijft liggen, kunnen er ook andere soorten botulisme ontstaan die mogelijk wel gevaar opleveren voor de mens. Voorzichtigheid blijft dus wel geboden.
Advies:

* Raak de dode dieren niet aan

* Geef aan de beheerder of gemeente door dat u een dood dier heeft gezien

* Ga niet in het water op plaatsen waar u het dier heeft gezien en laat er ook geen kinderen spelen

Blauwwieren
Blauwwieren kunnen huidirritatie of maag/darmstoornissen veroorzaken wanneer u ze binnen krijgt. De wieren zien eruit als een blauwgroene, olie-achtige laag die op het water drijft. Zoland u niet door deze laag zwemt, hoeft u er geen last van te hebben. Desondanks is het aan te bevelen na het zwemmen te douchen. In tegenstelling tot de blauwwieren, zijn de bekende groene algen (slierten) onschuldig.

Veiligheid
De helderheid van het water (doorzicht) bepaalt voor een deel of het water veilig is om in te zwemmen. In troebel water is het moeilijk te zien of de bodem steil afloopt, of het plotseling diep of juist ondiep wordt en of er onder water obstakels zitten. Etensresten, papier, plastic, glas of blik op het strand of in het water kunnen ook gevaarlijk zijn. Naast de kans op verwondingen trekt dit afval bovendien ongedierte aan.

Melden van klachten
Als u denkt dat u ziek bent geworden door het zwemmen in oppervlaktewater, geef dit dan door aan de GGD in uw omgeving of het Milieu klachten- en informatiecentrum van de provincie. De binnengekomen klachten worden verzameld waarop actie kan worden ondernomen. Het telefoonnummer is van het MKIC is 026 359 9999.