AutoRai

12-7-2002

BAR Honda f1-coureurs bouwen halfmiljoenste Civic in Swindon

Honda haalde een paar snelle jongens van stal voor de productie van de halfmiljoenste Civic in de Engelse Honda-fabriek in Swindon: Formule
1-coureurs Jacques Villeneuve en Olivier Panis van het BAR Honda F1-team.

Het Formule 1-seizoen is in volle gang, maar voormalig wereldkampioen Jacques Villeneuve en Olivier Panis maakten graag tijd vrij om de helpende hand toe te steken bij de productie van de 500.000e Civic in Swindon, een aqua-groene vijfdeurs Civic 1.6i ES. Te midden van de 4.300 vaste medewerkers zagen ze met eigen ogen dat Honda personenautos en automotoren met dezelfde zorg en toewijding gemaakt worden als hun eigen BAR Honda F1-motoren. Het enige verschil is de productiesnelheid van de personenautos: elke 30 seconden rolt in Swindon een nieuwe Civic van de band. Daar kan geen enkele Formule
1-auto tegenop.


Jacques en Olivier weten maar al te goed wat je met een nieuwe auto doet nadat ie is gebouwd: een shakedown houden, ofwel een eerste testrit. Ze zagen hun kans schoon op de fabriekstestbaan. In tegenstelling tot de meeste andere autofabrikanten test Honda namelijk elke nieuwe auto die van de band rolt. Het is een van de vele onderdelen van de uitvoerige kwaliteitscontrole.

Het zal geen verbazing wekken dat de beide F1-coureurs vriendelijk werd verzocht om het iets rustiger aan te doen dan ze gewend zijn. Wees vriendelijk voor de banden en remmen en blijf uit de buurt van de kerbstones. Deze 500.000e Civic is een zeer speciaal exemplaar en net als andere Hondas kan hij nog vele, vele jaren trouwe dienst bewijzen.

Het bezoek aan de Swindon-fabriek was een eye-opener voor de F1-coureurs. Ik heb nog nooit zoiets gezien, zei Jacques na afloop. Het is verbazingwekkend hoe snel iedereen werkt. Het lijkt me een veeleisende job. Ik was eigenlijk bang dat we in de weg zouden lopen, maar iedereen ging gewoon door met zn werk.

Ook zijn teamgenoot Olivier Panis toonde zich zeer enthousiast. Het was de eerste keer dat ik een autofabriek bezocht. Ik vond het leuk om met die jongens samen te werken. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik zag hoe snel de autos gebouwd worden. Achthonderd autos per dag, probeer je dat eens voor te stellen

De Civic is zonder twijfel Hondas succesnummer. Het model is inmiddels al 30 jaar op de markt en wereldwijd zijn er ruim 14 miljoen van verkocht, waarvan 2 miljoen in Europa. De Honda-fabriek in Swindon werd in 1992 geopend. In eerste instantie bouwde Honda hier alleen de Accord, maar een paar jaar later volgde de Civic vijfdeurs en in 1998 de Civic Aerodeck. De Civic ontwikkelde zich tot Hondas best verkochte model in Europa. In totaal zijn er van die eerste generatie Europese Civics 400.000 in Swindon gebouwd, waarvan 50.000 Aerodecks.

De productie van de alweer zevende generatie Civic ging eind 2000 van start met de vijfdeurs. In juni 2001 werd daar de driedeurs aan toegevoegd. Dit laatste model wordt zelfs alleen in Swindon gebouwd en wordt geëxporteerd naar Japan en Noord-Amerika.