Novem

Titel:
Met de Wind mee; windexcursies voor gemeenten

Auteur:
DEN:Duurzame Energie Nederland,

Datum:
11-07-2002
Met de Wind mee

Windexcursies voor Gemeenten

In 2001 hebben de rijksoverheid en de provincies in de bestuursovereenkomst BLOW vastgelegd om ruimt te reserveren voor de bouw van 1500 MW windenergie. Als lokale overheid speelt de gemeente een beslissende rol bij het realiseren van windenergie.

Een windexcursie -, waarbij zelf zien, horen en ervaren van windturbines centraal staan - is een uitgelezen mogelijkheid om te kunnen bepalen hoe het windenergiebeleid in de gemeente gestuurd zou kunnen worden.

De windexcursies worden georganiseerd voor bestuurders en ambtenaren van gemeenten om de besluitvorming over windenergie te ondersteunen. Organisatie en uitvoering zijn in handen van adviesbureau Ecofys in opdracht van Novem.

Programma

In overleg wordt - afhankelijk van de wensen en de mogelijkheden - een programma op maat samengesteld. De excursie voert langs enkele windprojecten in Nederland. Onderweg in de bus krijgt is er ruimte voor uitleg over de diversie aspecten van windenergie. Er is bovendien ruimschoots gelegenheid om met collega's van gedachten te wisselen. Drankjes en lunch worden verzorgd. De excursies vinden plaats in de periode van maart tot en met december 2002.

Vervolg

Indien het onderwerp windenergie op de agenda staat op de eerstvolgende raadsvergadering of de commissievergadering RO, dan kunt u gebruik maken van onze ondersteuning in de vorm van een korte presentatie n.a.v. de excursie. Aan de hand daarvan kunnen de vervolgacties worden bediscussieerd.

Aanmelding en kosten

Indien u een windexcursie wilt ondernemen vanuit uw gemeente kunt u dat aanmelden bij Novem Windexcursies tel: 030-300 2475. Het minimum aantal deelnemers is 15.

De excursie wordt grotendeels bekostigd door Novem, maar als eigen bijdrage wordt 15 Euro per persoon in rekening gebracht. Dit bedrag wordt geannuleerd bij een afmelding die uiterlijk 3 weken voor vertrekdatum binnen is.