Provincie Limburg

Ruim 1 miljoen voor tien Limburgse plattelandsprojecten

Onder voorbehoud van Europese goedkeuring

Gedeputeerde Staten hebben het Limburgse
Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP) 2002 vastgesteld. Via dit programma stemmen GS in met subsidieverlening van 1.024.000,- voor tien projecten. Voorwaarde voor definitieve subsidiëring is wel dat deze bijdragen - via het ministerie van LNV - ook Europese goedkeuring krijgen. Zeven van de tien projecten betreffen nieuwe product-marktcombinaties, die bijdragen aan de herpositionering van de landbouw en versterking van het economisch draagvlak.

Als alle projecten Europese goedkeuring krijgen is er voor deze projecten 495.000,- aan provinciale bijdragen beschikbaar en 528.000,- Europese POP-subsidie. Met deze toekenning is op dit moment ongeveer driekwart besteed van het budget van 1,4 miljoen dat voor 2002 binnen het Limburgse POP aan Europese subsidie beschikbaar is.

Projecten
Gedeputeerde Staten hebben de volgende projecten gehonoreerd en doorgeleid voor definitieve subsidietoekenning:


1. Limburgs Land Continuïteit (Stichting Streekproducten Limburg) Het opzetten van analyses van nieuwe distributiestructuren, marktanalyses, certificeringen en het daarbij ondersteunen van deelnemende boeren, voor de verdere ontwikkeling en vermarkting van agrarische streekproducten onder één merk (Limburgs Land) Voorgestelde subsidies: Provincie Limburg: 71.400,-, EU-POP-subsidie 71.400,-.


2. Bemiddeling van Limburgse streekproducten (Stichting Streekproducten Limburg)
Adviserende bemiddeling tussen producent, verwerkers, horeca en consument en activiteiten (zoals info-avonden, bedrijfsexcursies, organiseren beursbezoeken) ter vergroting van de kennis en het netwerk van producenten van Limburgse streek-producten, geproduceerd volgens de criteria van het keurmerk Erkend Streekproduct; Voorgestelde subsidies: Provincie Limburg: 38.081,-, EU-POP-subsidie 38.081,-


3. Certificering van streekproducten (Stichting Streekproducten Limburg)
Het opzetten van een systeem voor uitgifte en controle van het zogenaamde "SPN Keurmerk" voor 70 producten in Limburg en overige certificeringsactiviteiten;
Voorgestelde subsidies: Provincie Limburg: 37.095,- EU-POP-subsidie 37.095,-


4. Animal Embryo Center Vullers (Animal Embryo Centre Diergaerderhof) Het opzetten (onder andere door certificeringen, ontwikkeling bedrijfsstrategieën) van een (inter)nationaal dienstencentrum voor de toepassing van high-tech voortplantingstechnieken voor de topfokkerij in de rundvee- en paardenhouderij;
Voorgestelde subsidies: Provincie Limburg: 82.116,- EU-POP-subsidie 82.116,-.


5. Wortelteelt Zuid-Limburg (LLTB Ontwikkeling) Dit project gaat om het vinden van nieuwe afzetkanalen voor wortelen (inclusief het vinden van verdere projectpartners), marktanalyses, certificeringen en een op de praktijk gericht marketing- en businessplan, dit alles om nieuwe Product-Markt-Combinaties (PMC's) te vormen.
Voorgestelde subsidies: Provincie Limburg: 44.625,-; EU-POP-subsidie 44.625,-.


6. Product-Markt-Combinatie Spelt (LLTB Ontwikkeling) Het project beoogt grotere afzetmogelijkheden van het kwaliteits(rogge)product spelt in Limburg te vinden. Daarvoor worden activiteiten opgezet als het vinden van nieuwe afzetkanalen (producttesten binnen nieuwe markten), marktanalyses en het door middel van advies ondersteunen van akkerbouwers. Voorgestelde subsidies: Provincie Limburg: 45.210,-; EU-POP-subsidie 45.210,-.


7. Zicht op Fruit 2002 (Stichting Mergellandcorporatie) Dit project draait om het vinden van nieuwe afzetkanalen (door voor Mergellandfruit de Milieukeur-productiewijze te koppelen aan de productieregio Mergelland), analyses ter vergroting van het aantal distributiekanalen, certificeringen en het door advies ondersteunen van bij het project betrokken landbouwers.
Voorgestelde subsidies: Provincie Limburg: 51.000,-; EU-POP-subsidie 51.000,-.


8. Demonstratieproject biologische melkveehouderij (LLTB Ontwikkeling)
Het opzetten, uitvoeren en begeleiden van demonstratieprojecten bij twee Noord- en Midden-Limburgse biologische melkveehouderijen, onder andere rond teelttechnische problemen.
Voorgestelde subsidies: Provincie Limburg: 51.825,-; EU-POP-subsidie 51.825,-.


9. Bloemrijke akkerranden (Stichting Mergellandcorporatie) Het aanleggen van gevarieerde bebloemde akkerranden met goede biotopen voor bepaalde diersoorten, waaronder insecten en vogels. Deze aangeklede akkerranden zijn aantrekkelijk voor recreanten en toeristen.
Voorgestelde subsidies: Provincie Limburg: 74.550,-; EU-POP-subsidie 74.550,-.


10. Erven en natuur POP 2002 (Stichting Het Limburgs Erf) Planvorming en voorbereiding voor het aanleggen van beplantingen en kleine landschapselementen op boerenerven.
Voorgestelde subsidies: Europese POP-subsidie 32.200,-. 12-7-2002 11:18