Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Kappers is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

12-07-2002

CNV creëert primeur met loonschalen voor VMBO'ers

CNV Kappers heeft een primeur met het behaalde cao-resultaat voor de kappersbranche. In deze sector zijn circa 30.000 mensen werkzaam. In de nieuwe cao worden aparte loonschalen gecreëerd voor VMBO-leerlingen. De beloning komt gelijk te liggen met het niveau van eerstejaars kapperschoolleerlingen. Vakgroepbestuurder Willem Kruithof stelt "dat daarmee eindelijk de liefdewerk-oud-papierstatus van het stage lopen door VMBOers achter de rug is".

De nieuwe cao gaat in per 1 juli 2002 en is geldig tot 1 juli 2004. Op
1 januari 2003 en 1 januari 2004 worden de lonen met respectievelijk 3 procent verhoogd. De verhoging per januari 2004 is daarbij nog wel afhankelijk van het politieke besluit of de kappers het huidige lage BTW-tarief van 6 procent mogen blijven hanteren. Gaat dit tarief terug naar 19 procent, dan moeten werkgevers en bonden opnieuw om de tafel. "Ik ben niet blij met die ontsnappingsclausule, maar anders konden we geen vuurvast akkoord op tafel krijgen", aldus Kruithof.

Het onderhandelingsresultaat - er is sinds 1 april in vijf rondes onderhandeld - voorziet verder in de ombouw van een vut- naar een prépensioenregeling, een collectieve WAO-gatverzekering, een spaarloonregeling en een kinderopvangregeling. "Eindelijk, voor wat dat laatste betreft", aldus Kruithof. "Het was eigenlijk onbestaanbaar dat deze branche nog niet beschikte over deze voorziening."

Houten, 12 juli 2002

Nadere inlichtingen:

Willem Kruithof (vakgroep bestuurder):
026 - 495 53 22
Wouter de Jong (persvoorlichter):
030 - 6 348 243