Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/093

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

12 juli 2002

Nr. 02/093

Eén op de vijf gecontroleerde tuinders in het Westland overtreedt de Wet arbeid vreemdelingen

Het Westland Interventie Team (WIT) heeft vorig jaar bij 18 procent van de gecontroleerde tuinbouwbedrijven overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen geconstateerd. Deze tuinders hadden vreemdelingen aan het werk zonder over de vereiste tewerkstellingsvergunningen te beschikken. Van de naar schatting 3000 tuinders in het Westland werden er 451 gecontroleerd. Daarnaast vonden ook bij 218 uitzendondernemingen (uitzendbureaus en agrarische loonbedrijven) controles plaats. Daarvan bleek 28 procent de Wet arbeid vreemdelingen te overtreden. Het totaal aantal overtredingen bedroeg 734, waarvan 395 bij tuinders. Door de Arbeidsinspectie is of wordt proces-verbaal opgemaakt. In totaal kon 61% van de aangetroffen werknemers zich niet op de werkplek identificeren.

Dat blijkt uit de resultaten van de toezichts- en opsporingsactiviteiten van het WIT over 2001. Demissionair minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het jaarverslag van het WIT vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

In het WIT participeren de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, de Sociale Dienst Den Haag, het UWV en de Vreemdelingenpolitie. De missie van het fraudeteam is het voorkomen van belasting- en premiefraude, illegale tewerkstelling en daarmee samenhangende misstanden in de tuinbouwgebieden van het Westland en omstreken. Het totaalbedrag aan boetes, heffingen en navorderingen die (in)direct het gevolg zijn van de WIT-controles is gestegen van 907.560 euro in 2000 naar 16.245.332 euro in 2001. Het aantal door de Vreemdelingenpolitie aangetroffen mensen zonder verblijfsvergunning steeg van 40 in 2000 naar 216 vorig jaar. Van hen zijn er 115 het land uitgezet.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Aanbiedingsbrief van minister Vermeend bij jaarverslag Westland Interventie Team 2001
PDF publicatie Bijlage: Jaarverslag Westland Interventie Team 2001