Triodos Nederland

Particulier
Zakelijk

Informatie aanvragen
Vul het aanvraagformulier in en u hebt de door u gewenste informatie snel in huis

| Particulier

Brief aan aandeelhouders Triodos Groenfonds

Triodos Groenfonds stopt tijdelijk uitgifte en inkoop van aandelen

Zeist, 11 juli 2002

Geachte aandeelhouder,

In het regeerakkoord dat eind vorige week naar de Tweede Kamer is gezonden, is het voornemen geformuleerd om per 1 januari 2003 de heffingskorting voor groene beleggers van 1,3% in Box 1 van de inkomstenbelasting af te schaffen. Het akkoord spreekt niet over afschaffing van de vrijstelling van de vermogensrendementsheffing van
1,2% in Box 3. Omdat dit voornemen u als belegger direct raakt, willen wij u hierbij informeren over de nu ontstane situatie.

Het voornemen de fiscale voordelen te beperken was voor Triodos Groenfonds aanleiding om per 9 juli jl. de uitgifte en inkoop van aandelen tijdelijk te staken. Triodos Groenfonds heeft dit besluit onder andere moeten nemen omdat het fonds tijd nodig had om bestaande en potentiële aandeelhouders te kunnen informeren. Bovendien is het voornemen direct van invloed op de intrinsieke waarde van het fonds. Het voornemen verlaagt de marktwaarde van de aan groene bedrijven verstrekte leningen en daarmee de intrinsieke waarde van het fonds. In overleg met de financiële autoriteiten zal het fonds binnenkort de intrinsieke waarde aanpassen aan de nieuwe situatie. Indien het voornemen wordt ingetrokken zal de intrinsieke waarde uiteraard terstond naar boven worden bijgesteld.

Aandeelhouders met aandelen op naam wijzen wij erop dat de uitgifte- en inkoopprijs van hun aandelen wordt bepaald op basis van de intrinsieke waarde. Koersvorming op de beurs in tijden dat het fonds geen aandelen uitgeeft of inkoopt heeft geen enkele invloed op de intrinsieke waarde.

Zodra de situatie het toelaat zal het fonds weer aandelen op naam uitgeven op basis van de nieuwe intrinsieke waarde. Omdat het fonds de aan groene bedrijven verstrekte leningen niet kan terugvorderen, zal het fonds vooralsnog zelf geen aandelen inkopen.

Tot slot: wij doen ons uiterste best om het voornemen tot beperking van het fiscale voordeel van tafel te krijgen. Dit doen wij niet alleen in het belang van u als groene belegger, maar ook in het belang van biologische boeren, duurzame energie en andere groene projecten in Nederland. Wij zullen er tevens voor pleiten dat ingeval van onverhoopte uitvoering van het voornemen, tenminste een passende overgangsregeling getroffen wordt voor bestaande groene beleggers.

Via de website www.triodos.nl zullen wij u op de hoogte houden van alle voor u relevante ontwikkelingen. Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling Informatie & Advies van Triodos Bank, telefoon 030 693 65 11.

Met vriendelijke groet,

TRIODOS GROENFONDS NV

Bas Rüter
Fondsmanager