Gemeente Breda

12-07-2002

Behoud bomen op nieuwbouwlocatie Wagemakerspark

Het college van burgemeester en wethouders komt tegemoet aan een aantal bezwaren van omwonenden tegen de kap van bomen op het voormalig Teodurterrein. Voor de bouw van 180 woningen en 3000 m2 kantoorruimte en de daarbij horende infrastructuur heeft het college van burgemeester en wethouders in 2001 twee kapvergunningen voor in totaal ruim tachtig bomen verleend. Besloten is nu om een aantal gezichtsbepalende bomen te laten staan. Bezwaren tegen bouwvergunningen en de vrijstelling van het bestemmingsplan zijn op advies van de commissie bezwaar- en beroepschriften ongegrond verklaard.

In de zomer van 2001 maakten omwonenden bezwaar tegen de vergunning aan Teodur BV om 61 diverse bomen, verspreid over het voormalige Teodurterrein, te kappen. Na onderzoek is gebleken dat een aantal bomen toch kan worden behouden. Het gaat om ruim tien bomen die deel uitmaken van de houtwal aan de Olympiastraat. Ook kan een aantal bomen worden verplaatst in plaats van te worden gekapt. Met toestemming van de rechter is een deel van de 23 populieren op het terrein begin 2002 gekapt door de Dienst Ruimtelijke ontwikkeling, Milieu en Economische zaken. Voor de overgebleven negen beeldbepalende populieren wordt de kapvergunning ingetrokken, zodat ze definitief kunnen worden behouden.

Bouwvergunning en vrijstelling bestemmingsplan
In december 2001 werden de bouwvergunningen voor de nieuwbouw verleend. Naast het verdwijnen van groen hadden de bezwaren tegen de besluiten van het college voornamelijk betrekking op de massaliteit van de bouw en de aantasting van de privacy. Die bezwaren zijn ongegrond verklaard, omdat de besluiten allen conform de huidige wetgeving en geldende rechtspraak genomen werden.

Breda, 12 juli 2002

Voor meer informatie over de vergunningen kunt u contact opnemen met de afdeling Juridische Zaken, M. Oonincx, tel (076) 529 37 34 of mw. Y. Nass, tel. (076) 529 33 42