Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/094

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

12 juli 2002

Nr. 02/094

Arbeidsinspectie controleert glastuinbouw

De Arbeidsinspectie begint deze maand een inspectieproject in de glastuinbouw. De inspectie bezoekt ruim 300 bedrijven in de deelsectoren snijbloemen, potplanten en groenten. In het inspectieproject glastuinbouw schenkt de inspectie extra aandacht aan lichamelijke belasting. Het gaat hierbij om zittend en staand werk en grondstomen (het bacterievrij maken van grond).

De Arbeidsinspectie bekijkt onder andere de verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie. In dit document moeten bedrijven aangeven welke risicos het werk met zich meebrengt en hoe deze tot een minimum worden beperkt. Het ontbreken van de risico-inventarisatie en
-evaluatie leidt tot een boete voor het bedrijf. Het document moet getoetst zijn door een arbodienst.

Daarnaast krijgen de legionellabacterie en bestrijdingsmiddelen speciale aandacht tijdens het project. De inspectie bekijkt of bedrijven genoeg maatregelen hebben getroffen om besmetting door de bacterie te voorkomen. Werknemers moeten 14 dagen wachten met het verzorgen en oogsten nadat gewassen zijn bespoten of zij moeten huidbescherming dragen.

De Arbeidsinspectie werkt op dit moment aan een beleidsregel waaraan buisrailwagens moeten voldoen. De dienst gaat deze apparaten vanaf december dit jaar controleren.