FNV BONDGENOTEN

Voortbestaan CAO grootwinkelbedrijf textiel onzeker

De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor werknemers bij bedrijven zoals C&A, Perry Sport, Hunkemoller en Miss Etam zijn mislukt. Volgens de vakbonden is het niet mogelijk gebleken om met de werkgevers tot goede afspraken te komen. De werkgevers willen namelijk nauwelijks afspraken maken, ze willen de vrijheid om in het bedrijf of met de individuele werknemers afspraken te maken. Volgens FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond leidt dit tot willekeur en ongelijkheid, die met het sluiten van een goede CAO voorkomen kan worden.

Karin Heijnsdijk, bestuurder FNV Bondgenoten:' Wij willen graag afspraken over verbeteringen ten opzichte van de Wet Arbeid en Zorg, over de Wet Poortwachter en over werkdruk, hierover valt met de werkgevers echter niet te praten. Ze nemen ons en de CAO niet serieus. Dan ben je snel uitgepraat'.

Een ander moeilijk punt is het 'afhelpkwartiertje'. Winkelpersoneel werkt vaak langer door na sluitingstijd, om aanwezige klanten nog te helpen en de kassa af te sluiten. FNV Bondgenoten vindt dat het personeel voor deze 'gewerkte' tijd betaald moet krijgen en dat hierover duidelijke afspraken in de CAO moeten komen. De werkgever wil dit niet omdat het niet structureel zou zijn.

Ook over het loon zijn bonden en werkgevers het nog niet eens. De bonden vragen 3,5 procent per 1 juli en een extra vrije dag. De werkgevers bieden 2,6 procent en een extra vrije dag per 1 augustus of geen extra vakantiedag en 3 procent meer loon.

De bond zal de komende periode gebruiken om het personeel te informeren over de ontstane situatie.

Onder de CAO Grootwinkelbedrijven Textiel vallen werknemers bij onder andere C&A, WE, Hunkemoller, Miss Etam, Promiss, Maison de Bonneterie, Vogele, Claudia Strater, Perry Sporte en P&C. Totaal gaat het om ongeveer 15.000 werknemers.

Meer informatie;
Karin Heijnsdijk, bestuurder FNV Bondgenoten, 06 - 2245 6066 Ingrid van den Berg, voorlichter FNV Bondgenoten, 030-2738478

12 jul 02 13:21