Ministerie van Justitie

Justitie zet illegalen per charter uit naar Roemenië en Bulgarije 12 juli 2002

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft deze week een groep van 47 illegalen via een chartervlucht gedwongen laten uitzetten naar Bulgarije (34) en Roemenië (13). De uitzetting is voorbereid door medewerkers van de IND en de Marechaussee. Een deel van de groep was in het bezit van een paspoort en waar dit niet het geval was, is er met de ambassades van de betreffende landen samengewerkt om de identiteit en nationaliteit van de betrokkenen vast te stellen en de benodigde reisdocumenten te verkrijgen. De vaststelling van identiteit en nationaliteit is namelijk een voorwaarde voor de terugname door het land van herkomst.

Het merendeel van de uitgezette personen verbleef reeds enige tijd in vreemdelingenbewaring in afwachting van hun uitzetting. De uitzetting vond plaats onder begeleiding van functionarissen van de Koninklijke Marechaussee die verantwoordelijk zijn voor het escorteren van de vreemdelingen en voor de beveiliging in het vliegtuig.

Deze vlucht is in totaal de twaalfde gedwongen uitzetting per charter in

2002. Eerder dit jaar heeft de IND via charters al in totaal enkele honderden vreemdelingen laten uitzetten. De uitzetting per charter is een samenwerkingsverband tussen de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de Vreemdelingendienst, Dienst Vervoer & Ondersteuning, de Koninklijke Marechaussee en het ministerie van Buitenlandse Zaken.