Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
12 juli 2002

NIEUWE INTERNATIONALE AANSPRAKELIJKHEIDSREGELS LUCHTVAART

Het kabinet is op voorstel van minister Korthals van Justitie akkoord gegaan met goedkeuring door het Koninkrijk der Nederlanden van het in mei 1999 tot stand gekomen Verdrag van Montreal. Dit verdrag regelt de aansprakelijkheid van de luchtvervoerder voor dood en letsel van reizigers en voor schade aan bagage en vracht. Het verdrag brengt eenheid in het scala aan regels die nu gelden voor aansprakelijkheid voor dood en letsel van reizigers.

Nieuw in het verdrag is dat de vervoerder altijd aansprakelijk wordt voor dood en letsel tot een bedrag van ongeveer 109.000 euro per geval. Boven dat bedrag staan de vervoerder een aantal verweermiddelen ter beschikking. Luchtvaartmaatschappijen worden verplicht zich adequaat te verzekeren tegen deze schade.

Tegelijk met het wetsvoorstel tot goedkeuring van het Verdrag van Montreal heeft de ministerraad ook ingestemd met een aanpassing van de nationale wetgeving zodat de bedragen daarin gelijk worden aan die in het Verdrag van Montreal. Daarnaast worden de internationale luchtrechtregels opgenomen in Boek 8 (titel 16) van het Burgerlijk Wetboek en wordt de Wet luchtvervoer ingetrokken.

RVD, 12.07.2002