Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
12 juli 2002

KABINET: ALGEMENE WET GELIJKE BEHANDELING VOLDOET

Het kabinet heeft op voorstel van minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met toezending aan Eerste en Tweede Kamer van het kabinetsstandpunt `Evaluatie Algemene wet gelijke behandeling (1994-2000)'. Uit de evaluatie blijkt dat de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb) in de praktijk goed werkt. Het kabinet ziet daarom geen noodzaak tot ingrijpende wijzigingen. Wel zal de Commissie gelijke behandeling een ruimere mogelijkheid krijgen om op eigen initiatief onderzoek te doen naar ongelijke behandeling. Daarnaast zal een aantal technische verbeteringen worden aangebracht.

Het standpunt van het kabinet is gebaseerd op een drietal evaluatierapporten. Het kabinet trok daaruit voorlopige conclusies. Die werden in het najaar van 2001 voorgelegd aan een aantal maatschappelijke organisaties die actief zijn bij de bestrijding van allerlei vormen van discriminatie. Hun reacties en commentaren zijn nu verwerkt in het definitieve kabinetsstandpunt.

De Awgb is in 1994 in werking getreden. Deze wet biedt burgers bescherming tegen discriminatie op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid of burgerlijke staat. De Commissie gelijke behandeling ziet toe op de naleving van de wet en geeft desgevraagd haar oordeel of in een concrete situatie in strijd met de wet is gehandeld. Bindende uitspraken daarover zijn voorbehouden aan de rechter.

RVD, 12.07.2002