Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
12 juli 2002

KABINET VOLGT OESO BIJ BESTRIJDING STEEKPENNINGEN

De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van staatssecretaris Bos van Financiën om de aftrekbaarheid van kosten die verband houden met omkoping in overeenstemming te brengen met OESO-aanbevelingen dienaangaande. Dit wetsvoorstel vormt het sluitstuk in een reeks van maatregelen die er op gericht is om bestrijding van corruptie te intensiveren.

Sinds 1 januari 1997 zijn de kosten en lasten die samenhangen met een misdrijf niet meer aftrekbaar indien de belastingplichtige door een Nederlandse strafrechter bij onherroepelijke uitspraak is veroordeeld of als met hem een schikking is getroffen. Op grond van dit wetsvoorstel zal de aftrek van kosten reeds door de belastinginspecteur kunnen worden geweigerd indien het aannemelijk is dat de kosten bestaan uit betaalde steekpenningen. Er hoeft dus niet meer op een strafrechtelijke veroordeling of schikking te worden gewacht.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 12.07.2002