Drempels weg


Eerste regionale internetdag voor mensen met een handicap

Blinden en slechtzienden maken kennis met internet

12-07-2002
Op donderdag 11 juli vond de eerste internetdag voor mensen met een handicap in Noord-Brabant plaats in Grave. In het dorp aan de Maas was regionaal ambassadeur Susanne Burke aanwezig om een inleiding te geven op het programma en de deelnemers met advies bij te staan.

Het programma gaat van start met de vertoning van de video Villa Drempelsweg. Daarin leggen de landelijke ambassadeurs aan de aanwezigen uit hoe mensen met een handicap kunnen omgaan met computers en internet.

.nl en .com
Na de videovertoning neemt ambassadeur Susanne Burke het woord, en stelt voor dat iedereen naar de website van Drempelsweg gaat kijken om te zien hoe dat er precies uitziet. Maar dat brengt enige onrust teweeg. Sommige aanwezigen weten namelijk helemaal nog niet hoe ze internet op moeten. 'Begin bij het begin', wordt er gevraagd.

Susanne realiseert zich dat ze in haar snelheid een beginstap heeft overgeslagen. Ze legt daarom uit dat er voor de computer een softwareprogramma bestaat dat Internet Explorer heet. 'Met dat programma kun je websites op het world wide web bezoeken. De meeste Nederlandse websites eindigen op .nl en commerciële websites van bedrijven eindigen altijd op .com. Van company.'

Ze noemt internet een 'vergaarbak van informatie'. Daardoor moet je soms gericht zoeken, maar dat kan met de speciale zoekprogramma's die op het www te vinden zijn, zoals google.

Gewoon beginnen
Volgens Susanne is internet lang niet zo moeilijk als het op voorhand lijkt. 'Je moet gewoon beginnen, ook al is het zo veelomvattend.' Ze vertelt dat ze in het begin ook niets wist en dat het haar enige maanden kostte om het door te krijgen.

'Nu heb ik er alleen maar profijt van. Bijvoorbeeld met de supermarkt C1000. Ik ben namelijk gek op reclametjes en die kan ik zo van de website halen. Niemand hoeft mij dus meer de reclamefolders voor te lezen.'

Ondanks het enthousiaste verhaal van Susanne, blijven enkele deelnemers nog met behoorlijk wat vragen zitten. En dat is niet vreemd, want sommigen hebben nog nooit geïnternet. Toch wordt besloten om iedereen, soms in groepjes van 2 of 3, een plaats achter een computer te geven met een brailleleesregel. Dan kan iedereen het zelf proberen en voelen hoe het werkt.

Dos-machines
Maar er spelen ook andere dingen. Rinus Rijk, die blind is, vertelt bijvoorbeeld over de aansluiting die hij lange tijd had bij E lnet.nl, de federatie van Nederlandse blindenbibliotheken. 'Ik kon daar e-mailen enzo, maar dat draaide allemaal op oude Dos-machines. Die zijn nu weg. Dus iedereen is eigenlijk hard bezig om op nieuwe machines eerst Windows onder de knie te krijgen. Aan internetten zijn we dan ook nog niet toegekomen.'

Op een bijeenkomst als deze blijkt daardoor dat hetgeen wat wordt aangeboden niet altijd aankomt bij de ontvangers. Een echte internetcursus zou daarom misschien beter op zijn plaats zijn. 'Die is er alleen niet', zegt Rijk. 'Misschien bij Bartimeus, maar ik kan niet elke keer voor een cursus naar Zeist gaan.'

Afstemmen
Rinus Rijk krijgt samen met Irene Schumans, die naast hem zit, al een jaar of 2 instructies van Joël Dupont over computergebruik. Deze Antwerpenaar zit achter de volgende computer en vertelt dat hij de ene helft van het jaar in België zit, en de andere helft in Nederland.

'Dan kom je erachter dat overal andere programma's voor spraakherkenning worden gebruikt', zegt hij. 'In Antwerpen is het een Duits programma, Virgo; zelf gebruik ik Jaws en hier is het Supernova.' Daarmee geeft Dupont aan dat er nog wel het een en ander zou kunnen worden gedaan om programma's op elkaar af te stemmen. Dus om de computerprogramma's zelf toegankelijker te maken. Op dit moment bestaat er geen standaard.

Alt-F4
Irene Schumans stoeit intussen met de 'cursor' en de braillelezer en probeert toegang te krijgen tot bepaalde websites. 'Ik heb net gekozen voor Libelle omdat ik die website weleens wil zien. Maar als ik er op kom gebeurt er meteen iets waardoor ik de weg kwijt ben', zegt ze verontwaardigd.

Wat er gebeurt, is dat er een zogenoemd pop-up scherm verschijnt als je op de Libelle-homepage komt. Zoals dat wel op meer websites het geval is. En dat is precies iets waar Drempelsweg al vanaf het begin tegen is omdat ze websites ontoegankelijk maken. Drempelsweg laat daarom aan eigenaren van websites weten dat die pop-up-schermpjes er moeten worden uitgehaald. 'Maar als je wilt dat die pagina van je scherm verdwijnt, druk je gauw op Alt en F4', legt een Drempelsweg-medewerker aan Schumans uit.

Geen paniek
Iets verderop, aan een andere computer, zit Tom Greuter. Hij is slechtziend en op een reiswebsite aan het zoeken naar interessante reizen. 'Ik heb al geboekt hoor, ik ga binnenkort naar Engeland. Maar ik wilde toch even kijken hoe het op deze website is.'

Het is zijn eerste keer op internet, maar Tom heeft er weinig moeite mee. Het lijkt hem erg leuk. 'Ik kan Engels, dat scheelt wel een beetje denk ik. En je moet gewoon proberen en niet in paniek raken. Dat moet je sowieso nooit doen bij computergebruik.'

Raad en daad
Susanne Burke erkent dat er nog wel het een en ander schort aan materiële en immateriële voorzieningen. 'Veel mensen zijn nog helemaal niet op weg op internet. Dat komt ook vaak omdat ze nog op oude machines werken en Windows eng vinden om te gebruiken. Daarom moet we zorgen dat we doelgroepen van belangenbladen en belangengroeperingen bereiken om duidelijk te maken wat internet is, wat er mee kan en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

Het zou bijvoorbeeld goed zijn als er op 'elnet' een verwijzing naar internetcursussen zou staan. En bibliotheken zouden er in nieuwsbrieven melding van kunnen maken. Verder zou het natuurlijk het mooiste zijn als er landelijk iemand is, die jou met raad en daad kan bijstaan.'