Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 12 juli 2002

Milieu gedegradeerd:
staatssecretaris in plaats van minister

Een degradatie van milieu, duurzaamheid en leefbaarheid. Zo typeert Stichting Natuur en Milieu het besluit van kabinetsformateur Balkenende om het milieu onder te brengen bij een staatssecretaris en niet bij een minister. Een staatssecretaris maakt geen deel uit van de ministerraad.
Het milieu heeft dus geen smoel meer in de Treveszaal waar de ministerraad vergadert, zo reageert Ad van den Biggelaar, de algemeen directeur van Stichting Natuur en Milieu. Die plaats is nu juist van cruciaal belang om duurzaamheid te realiseren in het totale overheidsbeleid, ook bij Verkeer en Waterstaat, ook bij Landbouw en ook bij Economische Zaken en Financiën. Een coördinerende rol voor een staatssecretaris werkt daarom niet, hoe groot de kwaliteiten van de staatssecretaris ook mogen zijn.

Het besluit is meer dan een weeffout. Het is een volstrekte onderschatting van de politieke structuur die leefbaarheid voor mens en milieu behoort te waarborgen. Het is ook een ontkenning van wensen en intenties van burgers, die groot belang hechten aan duurzaamheid, natuur en milieu. Zeer velen zijn bereid daaraan ook zelf bij te dragen, bijvoorbeeld door voor groene stroom te kiezen. Maar de nieuwe regering gaat 700 à 800 miljoen euro bezuinigen op groene fiscale regelingen en subsidies. Zo krijgen een miljoen huishoudens die gekozen hebben voor groene stroom de kous op de kop. Hun belastingvoordeel verdwijnt waardoor groene stroom veel duurder wordt dan grijze stroom.

De plannen voor meer asfalt en voor het loslaten van een goede bescherming van de open ruimte, gecombineerd met te weinig financiën voor de natuur, beloofden de burgers al weinig goeds. Deze lijn wordt nu doorgetrokken door de milieubewindspersoon te degraderen van minister tot staatssecretaris.
Extra navrant is de constatering dat Nederland aan de vooravond van de VN-top over duurzame ontwikkeling in Johannesburg zowel de minister van Ontwikkelingssamenwerking als die van Milieu vervangt door een staatssecretaris.

Nadere inlichtingen:
Ad van den Biggelaar, tel. 030-2331328
Marijke Brunt, tel. 030-2331328