Drempels weg


Foto van Susanne Burke

Susanne Burke is 1 van de 3 nieuwe ambassadeurs
die de regio Brabant vertegenwoordigt. Susanne is blind en bezig met de opzet van een bedrijf, samen met een andere blinde. Ze zijn elkaar tegengekomen op internet.

Ik kan wel 48 uur gebruiken in een dag, verzucht Susanne. Door haar werkzaamheden voor het bedrijf heeft ze het druk. Bovendien heeft ze een kind van 6 dat de gewone zorg en aandacht van een moeder nodig heeft. En daarbij is ze nu ook nog ambassadeur van Drempels Weg geworden. Maar dat gaat lukken, meldt ze ons vol vertrouwen.

Bekende
Susanne is een goede bekende van de landelijke ambassadeur Paul Erkens. Van hem kreeg ze gedurende de hele periode van diens ambassadeurschap te horen over het reilen en zeilen van Drempels Weg. Informatie uit de eerste hand dus, wat niet wel zeggen dat ze continu nauw betrokken was.

Susanne: Ik kreeg veel info mondeling, en had lange tijd geen kabel. Eigenlijk kon ik niet goed internet op. Maar sinds ik het in januari kreeg, heb ik veel schade kunnen inhalen. En ik heb dus ook gezien dat er nog veel werk is te doen.

Niet bewust
Het viel Susanne op dat er niet alleen veel websites slecht toegankelijk zijn. Volgens haar zijn er namelijk ook veel toegankelijke websites die het nogal eens aan overzichtelijkheid ontbreekt. Wat me bovendien duidelijk is geworden, zegt ze, is dat veel websiteaanbieders zich niet bewust zijn van de vele verschillende doelgroepen onder websitebezoekers. Maar gelukkig heeft Drempels Weg geholpen in het bewustwordingsproces. Dus als er één schaap over de dam is, volgen er vanzelf meer.

Susanne vertelt over haar recente ervaringen met internet en deelname op een e-maillijst in nieuwsgroepen. Die heeft er onder andere voor gezorgd waar ik nu sta: midden in de opzet van een bedrijf dat goederen uit het Verre-Oosten importeert en doorverkoopt naar de Verenigde Staten en West-Europa. Degene met wie ik dat doe is ook blind. Zonder internet hadden we elkaar nooit ontmoet en zonder e-mail hadden we nooit het bedrijf kunnen opzetten.

Zelf is ze niet zo goed met de vergunningen en papieren, maar ze heeft een business plan en beschikt door die emailgroepen over een uitgebreid internationaal netwerk.

Levensbelang
Ook voor Susanne is internet dus een deur naar de wereld. Onlangs was ze noodgedwongen een paar dagen offline. Daar werd ik heel chagrijnig van, zegt ze. Wat sommige mensen weleens vergeten, is dat als je niet werkt, je over veel minder contacten beschikt. Je komt aan de zijlijn te staan zonder collegas en de communicatie die daar bijhoort. Daarom is email voor mij van levensbelang. Zeker als je bedenkt dat ik niets zie, en daardoor van bepaalde informatie verstoken blijf. Dat is niet altijd bewust, maar het gebeurt toch. Internet en e-mail doorbreken het isolement dat daarmee kan ontstaan. En als ik dan weer eens zit te internetten denk ik vaak: o jee, weer 2 uur voorbij.

Wil je Susanne een mailtje sturen? Stuur deze dan naar de redactie, dan sturen wij je mail door.

Voor de pers:
Geïnteresseerd in een interview? Voor een interviewafspraak kun je bellen met Ivo van Duijneveldt; telefoon: (020) 520 52 80, fax: (020) 520 52 89, email: ivovanduijneveldt@bkb.nl Foto: de vier ambassadeurs van Drempelsweg.