Nieuw-Vlaamse Alliantie

Waalse uitzonderingen op tabaksreclame versterkt pleidooi voor Vlaams gezondheidsbeleid (12/07/02)

De N-VA is verbijsterd over de politieke koehandel rond de tabaksreclame. De VLD, die in 1998 vanuit de oppositie nog fulmineerde tégen een uitzondering op het reclameverbod, stelt zich vandaag ten dienste van de Franstaligen. Door een uitzondering te verlenen voor de kapitaalkrachtige Francorchamps-lobby profileert de VLD zich als de partij van de rijke burger.
Ook CD&V verzette zich in 1998 in de Senaat tegen een versoepeling van het reclameverbod. Vandaag komt senator DHooghe daarentegen aandraven met een platvloers compromis: een onthouding in ruil voor de goedkeuring van de verhoging van de sigarettenprijs. Voor sommigen kent hypocrisie echt geen grenzen.

De N-VA blijft achter de strenge anti-reclametabakswet staan. Terwijl jaarlijks reeds bijna een half miljoen mensen in de EU sterven aan de gevolgen van tabaksgebruik, hebben de reclamecampagnes van de tabaksgiganten enkel tot doel om nog meer, vooral jonge, gebruikers te vinden.

De kwestie illustreert nogmaals de verschillende visies op het gezondheidsbeleid in Vlaanderen en Wallonië. Indien Walllonië tabaksreclame wil toelaten dan moet de Waalse overheid consequent zijn. Voor de N-VA betekent dit dan ook dat de deelstaten zélf verantwoordelijk moeten worden voor het eigen gezondheidsbeleid.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois,alg. voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be