Nieuw-Vlaamse Alliantie

Zorgverzekering: Vogels slaat bal weeral mis (12/07/02)

Minister Vogels brengt de Vlaamse zorgverzekering in gevaar door nog maar eens een voorbeeld te geven van haar onbekwaamheid. Het Vlaams zorgdecreet was oorspronkelijk van toepassing op alle inwoners van het Vlaamse Gewest en op wie in het Brussels Gewest vrijwillig voor deze verzekering opteerde. Zo is de zorgverzekering ook geconcipieerd: ze heeft niets te maken met iemands beroepsbezigheid maar moet er zijn voor allen die er behoefte aan hebben.

Na enige tijd ontdekte het kabinet-Vogels dat er ook nog zoiets als Europees recht bestond en sloeg in paniek. Nu komt Vogels voor de dag met wat voor haar het antwoord is; de zorgverzekering zal niet langer toepassing vinden op wie in Vlaanderen woont, maar wel op wie er werkt. Niet alleen is deze verandering geenszins Europees geboden, Vogels brengt er ook de Vlaamse zorgverzekering zelf mee in gevaar. Immers, voor het Arbitragehof is de notie sociale zekerheid gekoppeld aan het sociaal verzekeren van werknemers of zelfstandigen. Als straks het zorgdecreet dus ook een verzekering wordt van werknemers of zelfstandigen, riskeert de zorgverzekering als 'sociale zekerheid' gekwalificeerd te worden. En sociale zekerheid is in ons land exclusief federale materie. Exit het Vlaamse zorgdecreet.

Of is het de groene excellentie misschien om deze federale recuperatie te doen? Mocht het kabinet Vogels enige moeite doen, dan zou ze perfect het Europese recht kunnen naleven én het zorgdecreet primair kunnen laten toepassing vinden op wie in Vlaanderen woont. Dan moet het kabinet-Vogels wel ook echt een Vlaamse zorgverzekering willen én zich een beetje beter informeren. Want of het nu onwil is of onkunde: Vogels heeft uitgerekend op 11 juli weer eens het Vlaams algemeen belang ernstig in gevaar gebracht.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Danny Pieters, kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be