Ingezonden persbericht


PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 12 juli 2002

PvdA zet vraagtekens bij juistheid informatie over berechtiging bolletjesslikkers

Volgens PvdA-kamerlid Aleid Wolfsen bestaat er onduidelijkheid omtrent het al dan niet verstrekken van juiste informatie over de berechtiging van bolletjesslikkers. Gaat de berechting van bolletjesslikkers nu wel of niet ten koste van de berechting van andere zaken? Door middel van schriftelijke vragen aan minister Korthals van Justitie tracht de PvdA-er meer duidelijkheid te krijgen.

In de eerste plaats is het natuurlijk de vraag of de minister de kamer juist heeft geïnformeerd. Daarnaast is het belangrijk voor de mensen die het slachtoffer worden van onveiligheid op straat. Wordt de behandeling van hun zaken nu wel of niet ernstig vertraagd als gevolg van de voorrang voor bolletjesslikkers? Ten slotte is het belangrijk om alsnog te weten of de zorgen van de burgemeesters Pop en Vreeman al dan niet terecht zijn geuit.

Nog vorige week meldde de minister in de Tweede Kamer dat de berechting van bolletjesslikkers niet ten koste gaat van de berechting van andere zaken. Ook in het voorjaar heeft de minister zich in soortgelijke bewoordingen uitgelaten. Dit laatste naar aanleiding van vragen van het PvdA-kamerlid Gerritjan van Oven. De kwestie was ook toen al actueel omdat de burgemeesters van Haarlem en Zaandam zorgen hadden geuit over de voortgang van de berechting van zaken die te maken hebben met de veiligheid op straat. Die zouden niet of veel te langzaam worden afgehandeld als gevolg van de grote hoeveelheid bolletjesslikkers.

Afgelopen woensdag heeft het OM het jaarverslag over 2001 gepresenteerd. Tijdens die presentatie maakte de voorzitter van het college melding van het feit dat de extra mensen die nodig zijn voor de berechting van de bolletjesslikkers nog helemaal niet in dienst zijn! Hij maakte verder melding van het feit dat er nu in Haarlem wel degelijk heel veel zaken blijven liggen op het gebied van veiligheid. Als voorbeelden noemde hij woninginbraken en geweldsdelicten. Wie heeft het nu bij het juiste eind , zo vraagt Wolfsen zich nu af, de minister of zijn P-G .

Wolfsen heeft aan de minister gevraagd om per ommegaande te antwoorden. Mochten de antwoorden onbevredigend zijn, dan overweegt hij een extra overleg met de minister aan te vragen voor volgende week donderdag.