Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA. 2002/1361
datum
12-07-2002

onderwerp
LNV Consumentenplatform
TRC 2002/6093

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

1. Inleiding Op 24 januari jongstleden heb ik de oprichting van een LNV Consumentenplatform aangekondigd. Hierbij bericht ik u over de stand van zaken. Op 18 april heb ik het Consumentenplatform geïnstalleerd. De eerste bijeenkomst heeft op 18 april aansluitend aan de installatie plaatsgevonden. Bijgaand treft u een verslag van de discussie met een reactie van het ministerie.

Met dit initiatief beoogt het ministerie beter zicht te krijgen op de wensen en zorgen van consumenten, oplossingen te toetsen en creatieve ideeën op te doen. De bijeenkomsten van het platform zullen in 2002 gaan over voedselveiligheid en verantwoorde voedselproductie.

datum
12-07-2002

kenmerk
VVA. 2002/1361

bijlage

2. Werkwijze
Het Consumentenplatform buigt zich per keer over een nieuw thema. Voor de eerste bijeenkomst was het thema 'traceerbaarheid van vlees'. Ter voorbereiding van deze bespreking heeft het ministerie een beleidsdossier samengesteld over traceerbaarheid van vlees, met daarin de dilemma's en mogelijke oplossingsrichtingen. Vervolgens is het vraagstuk besproken in drie Consumentenpanels. Deze panels bestonden uit 10 tot 15 consumenten afkomstig uit een specifiek segment van de samenleving (ditmaal grootouders en kleinkinderen; mensen wier geloofsovertuiging hun eetgewoonten bepaalt; kritische vleeseters en vegetariërs). Daarnaast is een beknopt opinieonderzoek uitgevoerd onder een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking en een beperkte deskresearch gedaan naar de trends en ontwikkelingen over de afgelopen jaren.

Het dossier van het ministerie, de panelverslagen, de resultaten van het opinieonderzoek en de deskresearch vormden samen de input voor de eerste bijeenkomst van het Consumentenplatform. De rapporten zijn te vinden op het volgende internetadres:
www.minlnv.nl/consumentenplatform.

Aan de hand van stellingen heeft het platform op basis van de wensen en zorgen van de consument haar mening gegeven over de huidige stand van zaken en creatieve ideeën aangedragen (bijlage 1: verslag).

3. Leden van het platform
Het voorzitterschap van het platform is in handen van mevrouw Brouwer, burgemeester van Utrecht. Het platform heeft in totaal 20 leden van binnen en buiten de traditionele agroketen, uit Nederland, Duitsland en België. Onder hen zijn een wetenschapper, een internationaal trendwatcher, een consumentendeskundige, een kok en een journalist. Mensen die niet alleen zelf consument zijn maar ook door hun vak kennis hebben van de consument. Het Consumentenplatform is informeel en de leden hebben op persoonlijke titel zitting.

4. Reactie van het ministerie
LNV is verheugd over de resultaten. Het aantal suggesties was groot. LNV heeft drie 'krenten uit de pap' geselecteerd waar ze gericht mee verder wil, namelijk:
a. het aantal keurmerken te reduceren tot een voor de consument overzichtelijk aantal, en deze inzichtelijker te maken; b. de resultaten van controles in de keten te publiceren, zodanig dat de consument kan zien hoe bijvoorbeeld 'de slager om de hoek' en zijn leveranciers presteren; en
c. de consument meer informatie over productie en productiewijze te verschaffen, mogelijk via een 'digizuil' en/of een streepjescode die via internet kan worden afgelezen.

Het ministerie zal nagaan hoe de suggesties in beleid kunnen worden vertaald. LNV streeft daarbij naar een zo concreet mogelijk resultaat. Zo zal worden onderzocht of een Wet Openbaarheid van Controles haalbaar is. Ook zullen pilots worden opgestart met als doel te komen tot keteninformatiesystemen die geschikt zijn om informatie door de gehele keten te verzamelen, en deze onder andere voor de consument beschikbaar te maken. Van de resultaten zal verslag worden gedaan aan de Tweede Kamer en uiteraard aan de leden van het Consumentenplatform.

5. Vervolg
Op 6 september aanstaande zal de tweede bijeenkomst plaatsvinden. Het onderwerp is na raadpleging van de leden van het platform vastgesteld: 'De veiligheid van groente en fruit'. De derde bijeenkomst staat voor eind november gepland en betreft een door het platform nog te kiezen onderwerp.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst

Bijlage:
Verslag (PDF-formaat, 91 Kb)

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel http://www.minlnv.nl/infomart...2002/par02244.htm .

---