Gemeente Leeuwarden

Tuinen Zenegroen slechts licht verontreinigd

Bodemonderzoek 1 Naar aanleiding van de bodemverontreiniging op het Drachtsterplein heeft de gemeente Leeuwarden bodemonderzoek laten uitvoeren op de percelen met de oneven huisnummers 89 tot en met 101 en 121 tot en met 139 aan het Zenegroen in Leeuwarden. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat zowel in de bovenste grondlaag van de tuinen (tot 50 cm diepte) als in de ondergrond (50 tot 150 cm diepte) een lichte verhoging van een aantal stoffen is waargenomen waaronder PAK en zink, die mogelijk verband houdt met de verontreiniging aan het Drachtsterplein. De gemeten gehalten zijn echter aanzienlijk lager dan de aangetroffen verontreiniging op het verkeersplein en liggen ver onder het niveau waarbij sprake kan zijn van risico voor de gezondheid.

De bodemverontreiniging van het Drachtsterplein werd ontdekt tijdens de start van de herinrichting van het plein. Om gezondheidsrisicos uit te kunnen sluiten heeft de gemeente Leeuwarden kort na de vondst bodemonderzoek uit laten voeren op de percelen van het Zenegroen die grenzen aan het Drachtsterplein. Tijdens een inloopavond op 15 mei 2002 heeft de gemeente de bewoners hierover geïnformeerd.

Middels een brief zijn de bewoners op de hoogte gebracht van de onderzoekresultaten van hun perceel. In het najaar organiseert de gemeente Leeuwarden wederom een inloopavond om de omwonenden van het Drachtsterplein te informeren over de resultaten van het onderzoek naar de vervuiling van het verkeersplein, dat op dit moment in uitvoering is.