RED BULL NEDERLAND B.V.

Uitputtingsslag bij de Dutch Extreme

Persverslag 12 juli 2002

UITPUTTINGSSLAG BIJ RED BULL DUTCH EXTREME

Vrijdag 12 juli 20:40uur
Na een zware 10 kilometer wadlopen, weggezogen wordend in de slikken, bereikten de eerste deelnemers met een wandeltempo van 6 kilometer per uur de dijk bij Molenrij. Nog 5 kilometer hardlopen naar de eerste wisselpost in Kloosterburen met 50 kilometer kayaken door het Groningse land in het vooruitzicht. Het deelnemersveld ligt nu al erg uit elkaar, de eerste teams hebben 2 uur en 10 minuten over het eerste onderdeel gedaan. Het verschil tussen het eerste en het laatste team is nu 50 minuten.
Zaterdag 13 juli 10:30
Na een eenzame, druilerige koude nacht waarin men 70 kilometer moest skeeleren door het prachtige natuurgebied zijn de meeste teams begonnen aan de 30 kilometer kanoen in Ossenrij. Het weer is de teams goedgezind, niet te warm niet te koud en een zeer hoge vochtigheidsgraad. De winnaars van vorig jaar, Team Vaudé/Slee, bestaande uit Hoite Cannegieter en Ingrid van Doorn liggen ver op kop met een uur voorsprong op de nummers 2 , team Bartels, nr.24, bestaande uit Geert van Dijk en Herco Huumink. Vroeg in de ochtend gaf team 21, RSI/Magura, bestaande uit Roos van Harten en Wouter Koning het op vanwege rugklachten. Team 13, Hans Hut en Jan van Hagen zijn door materiaalpech uitgevallen.
Zaterdag 13 juli 13:00 uur
De drie koplopers Team Vaudé /Slee (1e plaats), Team Bartels (2e plaats) en Team Kingshill (3e plaats) zijn de IJssel bij Katerveer (Controlepost 9) overgestoken. Met autobanden en 4 palen moeten de teams zelf een vlot bouwen om de krachtig stromende en brede rivier de IJssel over te steken. Voor de veiligheid van de deelnemers is er een reddingsbootje dat als backup fungeert. Tussen Team Vaudé /Slee en Team Kingshill is een verschil van 1 uur en 18 minuten. Bij de oversteekplaats van de IJssel bij Katerveer hangen dreigende, inktzwarte onweerswolken. Mocht er een onweer losbarsten dan kunnen de achtervolgende deelnemers niet oversteken. Ook de sterke stroming maakt het de adventure racers moeilijk om de overkant te bereiken. Voorlopig probeert men nog met de zelfgemaakte vlotten onverschrokken de brede stroom te bedwingen.
Fotograaf Andries de la Lande Cremer meldt dat bij het oversteken van de IJssel per zelfgemaakt vlot de meeste teams zo'n 300 meter door de stroming afdrijven. Het dreigende onweer is enigszins weggetrokken. Wanneer de teams met het vlot na 50 meter een inham uitpeddelen komen ze op de hoofdstroom uit en moeten ze krachtig er tegenaan om de overkant te bereiken. Team 30, All Terrain Sven Platschorre en Wolt Weterings kwam zojuist bij de oversteekplaats aan. Sven: 'We voelen ons nog goed. Wel moe, omdat we helemaal niet geslapen hebben. Het gerucht ging dat we tokkelend de IJssel over moesten maar ik ben blij dat het met een vlot blijkt te zijn.'
Team 7, Sportspieren, heeft bij de oversteek een wankel vlot gebouwd. Gevolg was dat midden op de IJssel het vlot uit elkaar begon te vallen. De deelnemers kwamen tot hun borstkas in het water te zitten. Met kunst en vliegwerk wisten ze nog de overkant te bereiken. Onderkoeld moeten ze nu aan het loop- en navigatiegedeelte richting Epe dwars door het Veluwse bos.

De teams blijven voor of vlak na de IJssel-oversteek uitvallen. Net is bekend geworden dat toch ook Team 23 Snel Tweewielers Henk Tigelaar en Bart van Zelst uit de race is gestapt. Net als Team 8 Sytse en Jan kampten ze met uitputtingsverschijnselen.

Om 17:15 is het wedstrijdveld zeer uitgestrekt, zijn 4 teams uitgevallen, is team32, Young and Nameless, unranked en ligt team Vaudé/Slee nog steeds op kop met een voorsprong van 2 uur en 10 minuten op het team dat nu op de tweede plaats staat, team 24, team Bartels. Naar verwachting kan Team Vaude/Slee om 19:30 in Ottersum aankomen.

Voor meer informatie en voor een uitgebreid wedstrijdverslag kunt u kijken op de website: www.redbulldutchextreme.nl. Indien u foto's van de Red Bull Dutch Extreme wilt ontvangen stuur een e-mail met adresgegevens naar: muriel.dalmulder@nl.redbull.com, of bel: 06-53722557

13 jul 02 17:36