Ingezonden persbericht

Persbericht

Opening Breda's Begijnhof Museum

Een van de huisjes op het oude Begijnhof aan de Catharinastraat is ingericht als Breda's Begijnhof Museum. Het is gevestigd op nummer 29. Per zaterdag 13 juli 2002 is dit museum open voor publiek. De openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Breda's Begijnhof Museum is het resultaat van een gezamenlijk project van de Stichting het Begijnhof en Breda's Museum. De expositie en een audiovisueel programma belichten themagewijs de leefwereld van de begijnen en de geschiedenis van het Begijnhof. De opkamer van het huisje is heringericht als het woonvertrek van een begijn van omstreeks het midden van de 19e eeuw.

Begijnhof

Onder bescherming van heer Hendrik van Breda werd in 1267 bij het kasteel van Breda het eerste Begijnhof gesticht. Vanwege een uitbreiding van dat kasteel verhuisde het Begijnhof in 1535 naar de huidige locatie aan de Catharinastraat. Nederland kent nog maar twee begijnhoven, in Amsterdam en Breda. Het Bredase Begijnhof is het oudste. Er hebben tot voor kort nog begijnen gewoond. Tegenwoordig doet het dienst als woonhof voor ongehuwde vrouwen. Het laatste Begijntje stierf in 1990, maar haar geest waart nog rond in Breda's Begijnhof Museum. Een leefwereld van soberheid, werken en gebed.

Breda, 1 juli 2002

Breda's Begijnhof Museum
Catharinastraat 29, 4811 XE Breda
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur november-april alleen op zon- en feestdagen
Informatie: 076 5222609, www.breda-museum.nl
Entree: ¤ 1,35
Kinderen en basisonderwijs gratis
---