Botanische Tuinen Universiteit Utrecht


1 juli 2002

Op zoek naar de vlinders, vogels en hagedissen van de Botanische Tuinen

Dieren in de tuin

De Botanische Tuinen zijn natuurlijk allereerst bedoeld als een veilige haven voor planten. Maar in de praktijk blijkt dat ook veel, soms heel bijzondere, dieren zich in deze omgeving thuis voelen. Wie de tijd neemt en goed kijkt, kan verrassende ontdekkingen doen: de Europese IJsvogel, de Ringslang, de Vroedmeesterpad en zelfs de Vuursalamander behoren tot de regelmatige bezoekers en bewoners van Fort Hoofddijk. Het weekend van 13 en 14 juli staan deze dieren in de tuin centraal. Ook de avondopenstelling van 16 juli staat in het teken van de dieren.

De Rotstuin is het domein van de Kleine watersalamander, Vroedmeesterpad en Vuursalamander. Op zonnige dagen kunt u zelfs de zeer zeldzame Muurhagedis zien zonnen op de rotsblokken, een nakomeling van exemplaren die waarschijnlijk ooit door een `liefhebber' zijn uitgezet.
Het Buitenfort is vooral een paradijs voor vogels. De Groene specht woont er al jaren en ook de Kerkuil werd vorig jaar gesignaleerd. Zelfs een enkel ijsvogeltje kunt u er af en toe bewonderen.In De Vlinderhof staan uiteraard vlinders centraal, die je overigens ook in de rest van de tuin regelmatig kunt aantreffen, evenals een enorme variatie aan andere insecten, zoals bijen en hommels.

Het weekend kunt u op ontdekkingstocht langs de dierenvrienden en
-vijanden van onze planten. Er is een `sporen'tocht uitgezet langs uiteenlopende sporen die dieren achterlaten en er zijn op diverse plaatsen mensen aanwezig die u meer over de dieren kunnen vertellen. Er is een kleine informatie- en verkoop markt met o.a. een imker en de Dutch Butterflyman met grote vlinders om uw gevel mee op te sieren.

Informatie
Dit weekend vindt plaats in de Botanische Tuinen bij Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht). De Tuinen zijn in de zomerperiode dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op 16 juli is de tuin open tot 21.30 uur. De toegangsprijzen bedragen ¤ 4,50 voor volwassenen, ¤ 3,50 voor houders van een Pas 65 en ¤ 1,50 voor kinderen van 4-12 en houders van een U-pas. MJK is geldig.

De Tuinen zijn bereikbaar met stadsvervoer lijn 11 en 12. Voor meer informatie kunnen belangstellenden de informatietelefoon van de Tuinen bellen: 030-2535455 of de Web-pagina raadplegen: www.botanischetuinen.uu.nl

27 juni 2002

Oogstweekend Utrechtse Botanische Tuinen

Eten uit de achtertuin

Sinds mensenheugenis maken mensen gebruik van de planten om hen heen voor voedsel, als geneesmiddel of verf- en geurstof. De laatste jaren keren we weer een beetje terug naar het gebruik van alles wat de natuur ons biedt en steeds meer mensen verbouwen zelf groenten. Tijdens het Oogstweekend van de Utrechtse Botanische Tuinen (21/22 september, Fort Hoofddijk) staat `oogst' in de breedste zin van het woord centraal. Bezoekers kunnen niet alleen ideeën opdoen, maar eventueel ook eigen producten aan de man brengen.

Onze grootmoeders maakten jam en siropen, gebruikten Lievevrouwenbedstro voor het matras en heide om de stoep te vegen. Tegenwoordig komt alles kant en klaar uit de winkel en realiseren we ons vaak nauwelijks meer hoeveel bruikbaars er om ons heen groeit en bloeit. Tijdens het Oogstweekend op Fort Hoofddijk proberen we een aantal van die oude gebruiken nieuw leven in te blazen. Zo laten we u zien hoe u groenten kunt inmaken en kunt u proeven van bijvoorbeeld vlierbloesemsiroop. U kunt allerlei oogstproducten kopen en we laten u kennismaken met een grote verscheidenheid aan kruiden.

Beide dagen zijn er bovendien diverse rondleidingen, o.a. andere langs de Groentenborder.

Informatie
Dit weekend vindt plaats in de Botanische Tuinen bij Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht). De Tuinen zijn in de zomerperiode dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegangsprijzen bedragen ¤ 4,50 voor volwassenen, ¤ 3,50 voor houders van een Pas 65 en ¤ 1,50 voor kinderen van 4-12 en houders van een U-pas. MJK is geldig. De Tuinen zijn bereikbaar met stadsvervoer lijn 11 en 12. Voor meer informatie kunnen belangstellenden de informatietelefoon van de Tuinen bellen: 030-2535455 of de Web-pagina raadplegen: www.botanischetuinen.uu.nl


---

12 juni 2002

P