Korps: Friesland, plaats: Fryslân 14-07-2002
Politieberichten van 13/7 (13.00 uur) t/m 14/7 (13.00 uur)

Kollum: inbraak
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in het dienstencentrum aan de Harddraversbaan. Waarschijnlijk is men door verbreking van een ruit of deur binnengekomen. Uit het centrum werden pakken koffiemelk, flessen frisdrank, pakken koeken, pakken koffie en geld uit de pot weggenomen. Een medewerkster van het dienstencentrum, een 43-jarige inwoonster van Oudwoude, heeft aangifte gedaan.

Makkum: inbraak autos
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een drietal personenautos, die geparkeerd stonden op de Polle, de Schar en de Klipperstraat. In alle gevallen kwam men binnen door het forceren van een portierslot. Uit de autos werd geluidsapparatuur (radio/cd-spelers) weggenomen. De eigenaars zijn ingelicht en hebben aangifte gedaan.

Zurich: aanrijding met gewonden
Zaterdag omstreeks 13.10 uur vond op de Rijksweg N31 ter hoogte van de kruising met de Steenlaan en het Ald Mar een eenzijdig ongeval plaats, waarbij vier gewonden vielen. De bestuurder van een personenauto kwam uit de richting Bolsward en reed in de richting Harlingen. Vermoedelijk is de bestuurder, een 19-jarige inwoner van Aadorp, door nog onbekende oorzaak in de berm terechtgekomen en bij de daarop volgende stuurcorrectie werd de auto min of meer gelanceerd en kwam tegen een ANWB-paal tot stilstand. De bestuurder en de drie inzittenden zaten bekneld in de auto. Door de brandweer zijn de slachtoffers uit de auto gehaald. De traumahelikopter werd ingezet alsmede drie ambulances. De bestuurder werd met de traumahelikopter overgebracht naar het Academisch ziekenhuis in Groningen, terwijl de inzittenden, een 16-jarige inwoner van Langeveen, een 18-jarige inwoner van Langeveen en een 18-jarige inwoner van Bruinehaar, werden overgebracht naar het MCL-Zuid. Van de bestuurder is een bloedproef genomen. De verwondingen van de inwoner van Bruinehaar vielen mee, de anderen waren ernstig gewond. Gedurende de afhandeling van de aanrijding, was de weg afgesloten voor het verkeer en werd dit omgeleid. Dit leverde geen problemen op. Om 16.00 uur werd de weg weer vrijgegeven.

Harlingen: snelheid
Zaterdag omstreeks 16.40 uur werd op de Rijksweg A31 een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden, reed met een snelheid van 176 kilometer per uur, terwijl 120 was toegestaan. Aan het einde van de Rijksweg onder Harlingen haalde de bestuurder een vrachtwagen rechts, over de invoegstrook, in. Tijdens het rijden telefoneerde de bestuurder (niet handsfree). Voor de geconstateerde overtredingen kreeg de bestuurder een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Burgum: aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 16.00 uur reed een 24-jarige inwoner van Burgum met zijn personenauto over het Noordermeer komende uit de richting Noardburgum en gaande in de richting Burgum. In een bocht naar rechts nam de bestuurder de bocht te ruim, waardoor hij in de berm kwam en vervolgens de macht over het stuur kwijt raakte. Waarschijnlijk heeft de bestuurder te hard gereden. De auto kwam tegen een boom tot stilstand. Twee inzittenden, een 25-jarige inwoner van Kollum en een 24-jarige inwoner van Burgum, raakten gewond. De inwoner van Kollum werd overgebracht naar het MCL, terwijl de inwoner van Burgum werd behandeld door een huisarts. De bestuurder en een inzittende 44-jarige inwoonster uit Kollum, raakten niet gewond.

Drachten: aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 14.30 uur verleende de bestuurder van een personenauto, een 61-jarige inwoner van Drachten, op de kruising van de Reidingweg met de Gauke Boelensstraat geen voorrang aan een fietsster, een 62-jarige inwoonster van Drachten. De bestuurder van de auto reed over de Reidingweg, terwijl de fietsster over de Gauke Boelensstraat reed. De vrouw liep een gebroken linkerpols op, alsmede een lichte hersenschudding. Zij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten en kon nabehandeling weer naar huis.

Wolvega: dronken bestuurder
Zaterdag omstreeks 18.55 uur werd op de Drafsportlaan een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 53-jarige inwoner van Joure, was dronken. Toen hij werd aangehouden, weigerde hij iedere medewerking. De verdachte pleegde verzet bij zijn aanhouding en beledigde de agenten, die hem aanhielden. De verdachte werd geboeid overgebracht naar het bureau. Eenmaal in de politieauto trachtte hij de politiemensen te schoppen. Dit kon worden voorkomen. Aan het bureau wenste de verdachte niet mee te werken aan een ademanalyse. De verdachte werd ingesloten ter ontnuchtering en tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt ter zake het rijden onder invloed, verzet en belediging.

Harlingen: overval
Zaterdag omstreeks 17.30 uur werd twee medewerksters, een 26-jarige inwoonster van Harlingen en een 26-jarige inwoonster van Witmarsum, van een horecagelegenheid aan de Steenhouwersstraat overvallen door een onbekende man. De man had kort daarvoor als laatste de horecagelegenheid verlaten en kwam na ongeveer 10 minuten terug. Hij vertelde dat hij panne had met zijn auto en bestelde nog een pilsje. Nadat hij een slok had genomen, stapte hij op de medewerksters af en deelde hen mede dat dit een overval was en bedreigde hij hen met een mes. De man pakte vervolgens onder dreiging van het mes, het geld uit de kluis en de kassa. Daarna is hij weggelopen en in een zwarte personenauto weggereden. Bij het onderzoek naar deze overval werd in de Pr. Bernardstraat soortgelijke personenauto met bestuurder aangetroffen, die aan het opgegeven signalement voldeden. De bestuurder, een 46-jarige inwoner van Apeldoorn. werd daarop aangehouden. Bij confrontatie bleek dat deze bestuurder niets met de overval te maken had. Hierop werd de man direct weer in vrijheid gesteld. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Tjalleberd: brand kelder
Zaterdag omstreeks 20.45 uur brak brand uit in een kelder van een woning aan de Aengwirderweg. De 42-jarige bewoner had in de kelder een ventilator aangesloten tegen het vocht. Vermoedelijk is er kortsluiting ontstaan en vatten de polystyreenplaten vlam. De brandweer was snel ter plaatse en deze hebben het vuur geblust. De schade bleef beperkt tot de kelder.

Jistrum: aanrijding met drank
Zaterdag omstreeks 22.50 uur reed een 54-jarige inwoner van Burgum met een landbouwvoertuig (brede hoogwerker) over de Rijksstraatweg. Nabij de brug naderde uit tegenovergestelde richting een bestelauto, die werd bestuurd door een 50-jarige inwoner van Zwaagwesteinde. Bij het passeren raakten beide voertuigen elkaar, waardoor lichte schade ontstond aan de auto. De bestuurder van het landbouwvoertuig bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 675 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 7 uren.

Boksum: onder invloed
Zondag omstreeks 00.25 uur werd op de Hegedyk een bestuurder van een bestelauto gecontroleerd. De bestuurder, een 53-jarige inwoner van Wijtgaard, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 255 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Midsland: vernieling ruit
Zondag omstreeks 00.40 uur werden op de Heereweg twee inwoners van Amsterdam, 15 en 16 jaar, aangehouden. De jongens hadden kort daarvoor een ruit van het postkantoor ingegooid. De jongens werden overgebracht naar het bureau en tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. De schade bedroeg ongeveer 250,- De postkantoorhouder, een 41-jarige inwoner van Midsland, heeft aangifte gedaan. De schade zal door de jongens vergoed worden. Na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Beetgumermolen: onder invloed
Zondag omstreeks 04.20 uur werd op It Bosk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Kollum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 370 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Drachten: onder invloed
Zondag omstreeks 05.05 uur werd op de Torenstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 39-jarige inwoner van Gorredijk, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 775 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 9 uren. Tevens bleek dat hij reed zonder een geldig rijbewijs. Ook hiervoor kreeg hij een bekeuring.

Wolvega: ruit vernield
Zondag omstreeks 04.20 uur vond op de Van Harenstraat voor de winkel van Blokker een kleine schermutseling plaats, waarbij verschillende personen waren betrokken. Over een weer werd wat getrokken en geduwd. Een 18-jarige inwoner van Wolvega gaf een 25-jarige inwoner van Zutphen een zodanig duw, dat deze door een ruit van de Blokker viel. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Niemand van de groep wilde aangifte doen en men zou de schade regelen. Nadat de groep was vertrokken, keerde de rust weer.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272