Ministerie van Defensie


Zaterdag bijzonder druk op de Nationale Vlootdagen

13-07-2002

Special: Nationale Vlootdagen Koninklijke Marine

Hoewel de weersverwachting voor zaterdag (13 juli) niet zo goed was, bleken toch weer vele duizenden bezoekers de weg naar het Helderse haventerrein te hebben gevonden. En zoals vaak, de zon liet zich toch zien. De enorme parkeerterreinen liepen in de loop van zaterdag een voor een vol en velen hadden dan ook de raad op de vlootdagen-internetsite opgevolgd en waren met openbaar vervoer gekomen. Gratis pendelbussen brengen de bezoekers vanaf station Den Helder tot op het haventerrein. Het tijdstip van arriveren blijkt van minder belang: het programma gaat, ook op zondag, van negen tot vijf uur continue door.

Zo is er om tien uur al een landing van parachutisten van het Korps Mariniers, een half uur later een boarding-demonstratie zoals die plaatsvindt bij het opsporen en enteren van een verdacht schip, om vijf voor elf een landing van speciale mariniers-eenheden en om twaalf uur een lunchconcert door de Marinierskapel. Om 13.00 uur treedt de vermaarde Steelband op. Een uur later landen er weer parachutisten maar komen er ook VOC-piraten aan land. Tussen twee en vijf uur vinden er dan nog verschillende boarding-demonstraties en landingen plaats alsmede demonstratievluchten door een Orion maritiem patrouillevliegtuig. Op zondag spelen niet alleen de Steelband en de Marinierskapel maar treedt om 13.00 uur op steiger 19 ook de drumfanfare van de Koninklijke Luchtmacht op. Overigens zijn er op diverse plaatsen muzikale intermezzos.

Luitenant-ter-zee 1 John van Zee, stafofficier voorlichting, is tot nu toe bijzonder tevreden. "Het is gezellig druk en ik denk dat we wel weer een record aantal bezoekers trekken. Er is ook zo veel te zien. Hier en daar zijn er wel wat wachttijden maar over het algemeen loopt het prima. In de loop van zaterdagochtend is de grijze lucht opengebroken en is het fraai weer geworden. Dan toont alles natuurlijk nog veel gezelliger."

Tijdens de Nationale Vlootdagen rijdt de gratis Juttersexpres en kan men met een sleepboot een (gratis) rondvaart maken. De pendelbus vanaf het station Den Helder rijdt langs het Marinemuseum. Hier kan men uitstappen en een bezoek brengen aan het museum en de verschillende historische schepen rond het museum. In het museum is de expositie 'Vloot Vereeuwigd, 100 jaar Koninklijke Marine in foto, 1868 - 1968 te zien.

Meer informatie Nationale Vlootdagen Koninklijke Marine: www.nationalevlootdagen.nl

VOC-piraten tijdens de Vlootdagen (M. Dijkhuizen) VOC-schip tijdens Vlootdagen (M.Dijkhuizen)