Politie Midden- en West Brabant

Persberichten district Breda vrijdag 12 juli tot en met zondag 14 juli 2002

Datum: 14/7/2002
Auteur: Manon Ostendorf

Hennepkwekerij aangetroffen
In een flatwoning aan de Draaiboom te Breda werd vrijdagavond omstreeks 20.00 uur een hennepkwekerij ontdekt. Totaal werden 500 hennepplantjes aangetroffen. De kwekerij was nog in oprichting er was nog niet geoogst. Verder werd er illegaal stroom afgetapt. Diverse goederen, zoals voedingsbodem, verlichting en ontluchting, zijn in beslag genomen. Ter plaatse werden twee verdachten, beiden afkomstig uit Breda, aangehouden.

Vrijgezellenfeest eindigt in politiecel
Wat een gezellig vrijgezellenfeest had moeten worden, eindigde vrijdagnacht in een politiecel. Eén van de feestvierders werd door zijn vrienden opgefokt om tegen de politiebus te plassen. Toen hij daarmee bezig was werd hij aangesproken door de politie die hem wilde bekeuren. De man weigerde echter zijn naam op te geven. Hierop werd hij aangehouden. Een ander lid van de groep trachtte de man te ontzetten en kneep de keel van een politieagente dicht. Ook hij werd aangehouden. Later in de nacht werden zij met een fikse boete in vrijheid gesteld.

Ook bestuurders van bromfietsen mogen geen alcohol nuttigen Een 33-jarige inwoner van Bavel viel vrijdagnacht op door de manier waarop hij zijn bromfiets bestuurde. Na een blaastest bleek dat hij te veel had alcohol had gedronken. De man kreeg een proces-verbaal en een rijverbod.

Twee vermeende inbrekers aangehouden
Bij de politie kwam vrijdagnacht de melding binnen dat er werd ingebroken in een winkel aan de Haagdijk te Breda. Ter plaatse werden verbrekingen aangetroffen aan het pand. In de omgeving van het pand trof de politie twee mannen onder verdachte omstandigheden aan. Zij werden aangehouden voor nader onderzoek.

Twee aanhoudingen wegens beroving in park Valkenberg Door een getuige werd vrijdagnacht omstreeks 3.30 uur gezien dat een fietser in park Valkenberg door twee mannen werd mishandeld. Nadat hij de politie had gebeld en deze ter plaatse was gekomen, wees de getuige de plaats aan waar de mishandeling had plaats gevonden. Tussen de struiken werd het slachtoffer aangetroffen met verwondingen aan het gezicht.
De daders hadden de man mishandeld en hem zijn portemonnee en zijn fiets met fietstassen afgenomen. Een opgeroepen politie-eenheid trof in de omgeving van het park twee mannen aan die voldeden aan het signalement van de daders en die in het bezit waren van een fiets met fietstassen. Deze mannen werden aangehouden en overgebracht naar het bureau van politie voor nader onderzoek. Ook deze keer konden door het samenspel van een attente getuige en snel en kordaat optreden van de politie de daders van een misdrijf worden opgepakt.

Openbare orde binnenstad Breda
In de nacht van zaterdag op zondag werd omstreeks 4.00 uur in de Reigerstraat in Breda een 17-jarige jongen uit Oosterhout aangehouden wegens verstoring van de openbare orde, wederspannigheid en openlijke geweldpleging. De jongen, die met een groepje jongelui aan het stappen was, werd in de Reigerstraat de toegang tot een uitgaansgelegenheid geweigerd, omdat het groepje zich met name tegenover vrouwen vervelend gedroegen. Toen moeilijkheden ontstonden over de toegangsweigering, kwam de politie ter plaatse. Meerdere personen verzetten zich tegen de aanhouding, waarbij over en weer de nodige klappen vielen, mede omdat ook ander uitgaanspubliek zich met de situatie begon te bemoeien. De jongen uit Oosterhout beet bij zijn aanhouding een agent in zijn hand en gaf hem ook een kopstoot. Het groepje van 4 personen werd aangehouden. Nog dezelfde nacht werd proces verbaal opgemaakt, waarna zij zijn heengezonden. Twee portiers zullen nog aangifte doen van het aangewende geweld van deze jongelui. De jongen uit Oosterhout is in verzekering gesteld omdat nog nader onderzoek dient plaats te vinden. De agent behoefde zich niet onder dokters behandeling te stellen, maar liep wel licht letsel aan zijn mond en hand op.

Aanhoudingen bij diefstal
Afgelopen nacht omstreeks 4.30 uur werden twee mannen aangehouden waarvan een van 45 jaar uit Zoetermeer en een man, die tot op heden weigert zijn personalia op te geven. Zij werden op heterdaad betrapt bij het stelen van een geheel volgeladen vrachtauto met kratten en pallets op het Greenerypark te Breda. Zij hadden zich de toegang tot een bedrijfsterrein en loods verschaft door deze open te breken. Een oplettende bewaker die constateerde dat er werd ingebroken waarschuwde de politie, die na de noeste arbeid van het inladen een makkie had aan de aanhouding. Beide verdachten zijn in verzekering gesteld.

Man door portier aangehouden voor het bezit van cocaïne Dat de Bredase horeca werkt met huisregels is al enige tijd bij de bevolking bekend. Afgelopen zaterdagavond ondervond een 33-jarige man uit Essen dit aan den lijve. Volgens de huisregels van een discotheek aan de Reigerstraat kunnen bezoekers wanneer zij de discotheek betreden aan de kleding gefouilleerd worden. Bij de man werd in zijn broekzak 50 gram cocaine aangetroffen. Hierop werd de man aangehouden en overgedragen aan de politie, waarna hij op zondagmorgen met een proces-verbaal voor overtreiding van de Opiumwet in vrijheid werd gesteld.

Toeschouwer opstootje breekt been
Nadat er in de Vismarktstraat zaterdagavond een klein opstootje was geweest, wilde een Bredanaar eens poolshoogte nemen. Hij rende zo hard, dat hij struikelde en zijn been brak. De man werd met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Aanrijding met letsel
Op zaterdag 13 juli omstreeks 15.30 uur vond een vrij ernstige aanrijding plaats op de kruising Trekpot/Crogtdijk. De 57-jarige Bredase bestuurder van een personenauto kwam vanuit de Trekpot en wilde rechtsaf de Crogtdijk opdraaien (noordelijke rondweg). Hij verleende hierbij geen voorrang aan een 46-jarige fietster uit Oosterhout die voor hem van rechts kwam. Het aldaar gelegen fietspad is namelijk tweezijdig zodat fietsers op genoemde kruising van links en rechts kunnen komen. De vrouw werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar haar verwondingen gelukkig alleszins mee bleken te vallen. Ze hield aan haar val enkele hechtingen en een flinke vleeswond in het gezicht over.

Diefstal ijs
Op zaterdag 13 juli omstreeks 17.30 uur werden te Effen bij een verkooppunt van ijs twee jongens betrapt op het stelen van ijs. Door hun was inmidels een complete doos met ijsjes ontvreemd. Het gelukte de eigenaar van het verkooppunt de diefjes in de kraag te grijpen en hun in afwachting van de komst van de politie op te sluiten in een koelcel. De daders - twee minderjarigen uit Breda - worden overgedragen aan bureau HALT.

TEAM VLAANDERENSTRAAT

Aanhouding op Station
Vrijdag 12 juli omstreeks 11.00 uur is de politie naar spoor 4 op het Centraal Station getogen, alwaar de NS met een 22-jarige man uit Veldhoven zat die geen geldig plaatsbewijs had. De man werd in de gelegenheid gesteld om een kaartje te kopen, waarna bleek dat hij onvoldoende geld bij zich had. Hierna is hij gevorderd het station te verlaten. Toen hij vervolgens via de ene deur het station verleit om er direct via een andere deur weer in te lopen, is de man aangehouden. Na voorgeleiding en verhoor is de verdachte met een proces verbaal op zak heengezonden.

Inbraak woning
Vrijdagmiddag 12 juli omstreeks 17.30 uur kreeg de politie de melding dat er was ingebroken in een woning aan de Adriaan Oomenstraat in Teteringen. Het dievengilde is op een dak aan de achterzijde van de woning geklommen, heeft van daaruit een niet-afgesloten tuimelraam geopend en is naar binnen geklommen. Met twee laptops en een modem op zak heeft men de woning uiteindelijk via de voordeur weer verlaten.

Aanhouding krattendief
Zaterdagavond omstreeks 19.30 uur is op de Belcrumweg bij de Conmar de 25-jarige R.L. (zonder vaste woon- of verblijfplaats) aangehouden. De verdachte had een leeg krat gestolen terwaarde van een kleine 5 euro Tevens bleek dat hij nog een vonnis had openstaan. Dit is aan hem betekend. Na verhoor is de verdachte heengezonden.

Diefstal bromfiets en 2 aanhoudingen
Aan de Wensel Cobergherstraat in Breda trof een bewoonster zaterdag omstreeks het middaguur een tweetal minderjarige jongens (13 en 15 jaar), die bezig waren onderdelen van haar vrijdag jl. gestolen bromfiets over te zetten op een andere bromfiets. De jongens hadden het souterrain van de woning van de vrouw opengebroken en daaruit de bromfiets van het merk Puch gestolen. Beide jongens zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor zijn ze heengezonden. Zij zullen beiden naar buro Halt worden gestuurd.

Diefstal uit tuinhuis
Zaterdag omstreeks 17.30 uur ontdekte de eigenares van een woning gelegen aan het Cadettenkamp in Teteringen dat uit haar tuinhuisje achter de woning diverse tuingereedschappen zijn gestolen. De daders zijn via een tuinhek in de tuin gekomen. Het is niet bekend hoe men het tuinhuis heeft geopend. De politie heeft aangifte van de diefstal opgenomen.

TEAM ETTEN-LEUR:

Ramkraak
In de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 5.00 uur heeft men getracht met een Jeep bij een elektronicazaak aan de Bisschopsmolenstraat in Etten-Leur naar binnen te rijden. Dit is niet gelukt en men is er met de Jeep zonder buit vandoor gegaan. Kort daarna reed men met die Jeep bij een café aan het Van Bergenplein naar binnen. Daar heeft men een hoeveelheid rookwaren ontvreemd. De politie heeft de jeep achtervolgd. Uiteindelijk raakte de Jeep van de weg op de Lage Vaartkant en renden de verdachten door de struiken weg. Er is nog getracht de verdachten terug te vinden, waarbij tevens gebruik is gemaakt van politiehonden. De verdachten zijn echter niet getraceerd. De jeep bleek gestolen te zijn.
Er is aanzienlijke schade aan de getroffen panden.

Winkeldiefstal
Vrijdagavond omstreeks 19.30 uur werd er door vermoedelijk een gezin (vader, moeder, zoon en dochter) kleding gestolen in het winkelcentrum in Etten-Leur. Ondanks het feit dat het personeel van het beveiligingsbedrijf ter plaatse kwam, is het de verdachten door te slaan en te duwen toch gelukt om te ontkomen. Het kenteken van de auto waarmee ze ontsnapten werd genoteerd. Tevens werd er door de verdachten een tas achtergelaten met daarin papieren die mogelijk aanwijzingen in de richting van verdachten bevatten. De politie heeft onderzoek ingesteld.

Aanhouding wegens het onder invloed van alcohol inrijden op personen Vrijdagavond omstreeks 18.30 uur kreeg de politie van Etten-Leur de melding dat de bestuurder van een personenauto op de Markt te Etten-Leur bijna een compleet gezin had aangereden. Ter plaatse bleek het te gaan om een al lang lopend conflict. De bestuurder heeft op een bepaald ogenblik opzettelijk met zijn voertuig achteruit gereden in de richting van het gezin. Door weg te springen konden de gezinsleden letsel of erger voorkomen. De 33-jarige H.E., bestuurder van de auto, bleek onder invloed van alcohol te verkeren en werd aangehouden. Aan het bureau bleek dat zijn uitgeademde lucht 660 microgram per liter alcohol bevatte. Dit was ruim voldoende om zijn rijbewijs in te vorderen. De verdachte werd voor de gepleegde feiten in verzekering gesteld en is zaterdag 13 juli in de loop van de dag invrijheid gesteld.
Ook bleek dat de aangehouden verdachte nog voor een fors bedrag aan boetes had openstaan. Omdat hij deze boetes niet kon betalen is zijn auto door de politie ingenomen.