Persbericht

Peter Furth laat titelkandidaten achter zich op TT Circuit Assen

Assen, 14 juli 2002. Peter Furth was absoluut de snelste op een warm TT Circuit Assen. Na een redelijke start kon hij vanaf pole position Henk de Wit achter zich houden, waarna hij zonder zijn leidende positie in gevaar te brengen de race als winnaar kon afsluiten. Cees Langeveld (tweede) wist Henk de Wit nog te verschalken en deed zo goede zaken voor het klassement.

De kwalificatietraining van de VEGE Series werd onder zeer natte omstandigheden verreden. Een enkeling begon de training op slicks, maar al snel werd duidelijk dat regenbanden de enige juiste keuze waren. Gedurende de training vochten Cees Langeveld en Henk de Wit om de pole position, waarbij zij aan de lopende band elkaars tijd op een opdrogende baan verbeterden. Pal voor het einde van de kwalificatietraining wist Peter Furth nog onder de beste tijd van Cees Langeveld te duiken en ging zo met het spreekwoordelijke been aan de haal. Opmerkelijk tijdens de training was de aanwezigheid van Rob van Elk, monteur van Ap van Beek. Van Elk trainde met de sequentiële zes- versnellingsbak, die door de firma Drenth speciaal voor de Vege Series is ontwikkeld. Na de succesvolle testen van de afgelopen dagen werden de sequentiële versnellingsbakken voor de race op zondag met enig ceremonieel aan alle rijders overhandigd. De volgende race op Zolder (B) zullen alle rijders met deze nieuwe bak van start gaan.

Bij de start was Henk de Wit beter weg dan Peter Furth, zij gingen vervolgens naast elkaar de nationale bocht in. De Wit zat echter aan de buitenkant en dat zorgde ervoor dat Furth de leiding kon behouden. Met de hete adem van De Wit in zijn nek besloot Furth een poging te wagen om een gaatje te slaan door de beruchte Ramshoek vol gas te nemen. Dat had inderdaad het beoogde resultaat. Cees Langeveld was inmiddels door een schakelfoutje enige plaatsen teruggevallen achter René Zwikker en Hans Hermse. Binnen enkele ronden wist hij deze posities echter weer te heroveren en kon hij de strijd aangaan met medetitelkandidaat Henk de Wit. Dit speelde Peter Furth in de kaart, want deze strijd gaf hem de nodige lucht. Iets wat hij ook nodig had, want toen Langeveld De Wit eenmaal gepasseerd was, kwam hij met rasse schreden naderbij. In de laatste ronde was de afstand tussen de beide rijders echter te groot en kon Furth de eerste zege dit seizoen op zijn naam schrijven.

Na zes races en met nog drie wedstrijden te gaan hebben klassementsaanvoerder Cees Langeveld en tweede man Henk de Wit (tevens regerend kampioen) een gat geslagen met de achtervolgers in het tussenklassement. Opvallend is de prestatie van de 16-jarige Roy Monden, die samen met Hans Hermse de derde plaats in de tussenstand inneemt. De top van de VEGE Series is breed, getuige de uitslagen van de eerste zes races. Maar liefst tien deelnemers stonden dit seizoen al één of meerdere keren op het erepodium!

Volgende race: 21 juli, Zolder. VEGE Series op internet: www.vege-series.nl

Uitslag VEGE Series, 14 juli 2002, TT Circuit Assen:
1. Peter Furth, 13 ronden in 21:15,806; 2. Cees Langeveld, op 0.251; 3. Henk de Wit, op 3.943.

Stand na drie races:

1. Cees Langeveld 99, 2. Henk de Wit 85, 3. Roy Monden 63.


---
Voor de redactie: Voor nadere informatie: Hans Berwers, tel. (06) 22 79 97 53