Productschap Vis


Datum:23 april 2002

HALF JULI ZEEUWSE MOSSELEN VOOR DE LIEFHEBBER

Flinke aanvoer verwacht in september

Brussel, 23 april 2002 Vanaf half juli zijn de Zeeuwse mosselen weer te koop. De voorraad mosselen zal echter beperkt zijn. Deze mosselschaarste zal naar verwachting tot september duren. Dan is er weer een grote voorraad mosselen uit de Waddenzee rijp voor consumptie.

Vanaf half juli worden de eerste mosselen aangeboden, maar de voorraad mosselen zal niet voldoende zijn om aan de vraag te kunnen voldoen. Daarom hebben de mosselhandelaren besloten dit jaar niet collectief met een mosselkaravaan van start te gaan.
Gewoonlijk heeft de mosselhandel de eerste zes weken na de start van het seizoen 20 miljoen kilo mosselen nodig. Dit jaar zal er voor dezelfde periode maximaal 12 miljoen kilo beschikbaar zijn. De twee magere seizoenen van voorafgaande jaren hebben ertoe geleid dat de voorraad bijna op is. De verwachting is dat de schaarste een ongunstig effect zal hebben op de prijsontwikkeling. Dat maakt de juli-mossel een primeurproduct voor de liefhebber.

Vanaf september verwachten kwekers een ruime voorraad jonge mosselen vanuit de Waddenzee te kunnen oogsten. Er zijn dan voldoende mosselen om het gehele jaar aan de vraag naar mosselen te kunnen voldoen.