Ingezonden persbericht

Herdenking eerste transport 15 juli 1942

HOOGHALEN, 20020617 -- Op 15 juli 1942 ging vanuit kamp Westerbork de eerste deportatietrein met als bestemming Auschwitz. Het was het begin van de deportatie van meer dan 100.000 in Nederland levende joden, 245 Sinti en enkele tientallen verzetsstrijders. Niet alleen in Auschwitz maar ook in Sobibor, Theresienstadt, Bergen Belsen en Mauthausen werden zij vermoord.

In samenwerking met het Auschwitzcomité wordt op maandag 15 juli 2002 het vertrek van dit eerste transport herdacht. De herdenking begint om 14.00 uur en wordt gehouden bij de Tekens in Westerbork.

Gesproken wordt ondermeer door een aantal oud-kampgevangenen en burgemeester M.J. Cohen van Amsterdam. Liesbeth List zingt delen uit de Mauthausencyclus en het orkest Tata Mirando levert een muzikale bijdrage.

Na het officiële programma zal een fotoboek over een herdenkingsreis van Roma en Sinti naar Auschwitz worden gepresenteerd.

Daarna zullen vijftien kampoverlevenden rondleidingen verzorgen over het terrein van kamp Westerbork.

's Avond is het voormalig kampterrein het decor van het toneelstuk Binnen de poorten van Eric Borrias, naar het boek van Jules Schelvis.

Een ieder die aanwezig wil zijn is voor de herdenking en de andere programma's van harte uitgenodigd.



Ingezonden persbericht