COLLEGE TOEZICHT ZORGVERZ.

CTZ onderzoekt rol ziekenfondsen bij kwaliteit zorg

Uit onderzoeken blijkt dat veel ziekenfondsen nog geen integraal beleid hebben ontwikkeld gericht op het borgen van kwaliteit van zorg aan verzekerden. Het CTZ gaat onderzoeken waarom dit het geval is en wil uiteindelijk aanbevelingen voor verbeteringen doen.

Ziekenfondsen hebben een zorgplicht. Deze plicht kan worden uiteengezet in twee 'resultaatsverplichtingen'. Niet alleen moeten ze de inkoop van kwantitatief voldoende zorg voor de eigen verzekerden binnen een redelijke termijn en binnen een redelijke afstand van de verzekerde realiseren. Ook moet de ingekochte en geleverde zorg van voldoende kwaliteit zijn. Ziekenfondsen moeten hiervoor de overeenkomsten gebruiken.

Onderzoeksvragen
Met dit onderzoek wil het CTZ weten welke bevorderende en belemmerende factoren verantwoordelijk zijn voor de stand van zaken bij de uitvoering van taken door ziekenfondsen in relatie tot de waarborging van de kwaliteit van verzekerde zorg. In het verlengde daarvan stelt het CTZ zich de vraag in hoeverre hierbij sprake is van factoren die door ziekenfondsen te beïnvloeden zijn. Verder wil het CTZ weten hoe de informatievergaring door ziekenfondsen over de kwaliteit van zorg verloopt. En welke veranderingen moeten plaatsvinden om een verbetering van de taakuitvoering door ziekenfondsen te kunnen verwachten.

Methode
In totaal worden zes tot acht regio's geanalyseerd. Hiermee kan de variatie in achterliggende factoren van de activiteiten van ziekenfondsen voldoende in beeld worden gebracht. Ook worden aanbieders en regionale patiëntenorganisaties bij het onderzoek betrokken. Het onderzoek vindt plaats in de tweede helft van 2002. Het CTZ zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2003 rapporteren.


---

Noot voor de redactie/