Vereniging Nederlandse Gemeenten

Versnelde uitzetting uitgeprocedeerde asielzoekers (15/7/02)

De VNG heeft bij de staatssecretaris van Justitie herhaaldelijk aangedrongen om zorgvuldig beleid te maken met betrekking tot de ongeveer 5000 uitgeprocedeerde asielzoekers die al geruime tijd in de opvang verblijven. Met name de moeilijke positie waarin gemeenten komen, als deze groep mensen zonder voorzieningen toch in gemeenten blijven, baart de VNG zorgen. Zeker wanneer het gaat om mensen die al lang in een gemeente verblijven, is er een groot risico op sociale onrust en protesten vanuit de lokale bevolking.

Dit punt heeft de VNG aan de orde gesteld in haar brief aan de Kabinetsformateur, die te vinden is op het VNG-net.

Desondanks heeft de staatssecretaris van Justitie besloten om de betrokken groep versneld uit te plaatsen. Omtrent de werkwijze hebben de gemeenten op 8 juli 2002 onder nummer 5171479/DVB van de staatssecretaris een brief ontvangen. Vanaf 10 juli 2002 wordt deze regeling van kracht en vanaf september krijgen gemeenten met de uitvoering te maken.

De VNG betreurt het bijzonder, dat de staatssecretaris gemeend heeft deze beslissing te moeten nemen. Te meer daar op dit moment nog niet helder is hoe het komende Kabinet met deze materie om zal gaan.

De VNG blijft er op aandringen, dat het Rijk als vervolg op de acties die gemeenten moeten ondernemen, zijn verantwoordelijkheid neemt, en gemeenten niet geconfronteerd worden met rondzwervende mensen zonder enige bron van inkomsten.