Gemeente Amsterdam

|
Stadstoezicht pakt frauderende medewerkers keihard aan

Uit een door Stadstoezicht ingesteld integriteitsonderzoek en onderzoek door de regiopolitie Amsterdam-Amstelland blijken medewerkers van Stadstoezicht betrokken te zijn bij fraude met parkeervergunningen. De politie heeft vanmorgen vier medewerkers aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij valsheid in geschrifte en passieve/actieve ambtelijke omkoping. Naast de medewerkers van Stadstoezicht zijn er nog dertien andere personen aangehouden die worden verdacht van het afnemen van frauduleuze parkeervergunningen, dan wel het bemiddelen hierin.

Eind januari 2002 bleek uit een controle door Stadstoezicht dat er mogelijk sprake was van één of meerdere gevallen van fraude met parkeervergunningen. De directie van Stadstoezicht heeft het eigen bureau Integriteit van de dienst vervolgens opdracht gegeven tot een groot onderzoek onder alle medewerkers die toegang hadden tot de systemen en gegevens waarmee dit mogelijk was. Het gaat hier om medewerkers van de afdeling Klantenservice (Servicepunten en Vergunningen) van Stadstoezicht. Uit het hierna volgende eerste onderzoek bleek dat meerdere medewerkers mogelijk valsheid in geschrifte hebben gepleegd dan wel niet conform de werkinstructies van de dienst hebben gehandeld. Op 21 februari 2002 heeft Stadstoezicht aangifte gedaan bij de regiopolitie Amsterdam-Amstelland. De politie is vervolgens onmiddellijk met het onderzoek gestart. Naar aanleiding van de resultaten daarvan zijn vandaag vier medewerkers aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij valsheid in geschrifte en passieve/actieve ambtelijke omkoping.

Maatregelen
Stadstoezicht heeft vanmorgen onmiddellijk de al voorbereide maatregelen genomen waardoor deze fraude verder onmogelijk is. Tijdens het onderzoek was het in het belang van het onderzoek zelf niet mogelijk om preventieve maatregelen te nemen. Er is op geen enkel moment sprake geweest van schade voor de individuele vergunninghouders.
De vier direct leidinggevenden zijn van hun functie ontheven. Hoewel de integriteit, en ook de betrokkenheid bij de dienst, van deze leidinggevenden nu niet in twijfel wordt getrokken, kan hen wel nalatigheid worden verweten. Deze medewerkers worden overgeplaatst naar een andere functie. Omdat tijdens het onderzoek een aantal medewerkers van de Servicepunten uitvalt, heeft Stadstoezicht om de dienstverlening te garanderen nieuwe medewerkers aangetrokken. Het is daardoor mogelijk om twee van de drie Servicepunten open te houden. Het Servicepunt op de Jan Pieter Heijestraat is echter de komende dagen gesloten. Waarnemend directeur Frans Eggink grijpt met het totale pakket fors in. Eggink: "Integriteit is voor Stadstoezicht enorm belangrijk en we besteden er continu aandacht aan. Wij zijn ook de eerste en vooralsnog enige dienst in Amsterdam met een eigen Bureau Integriteit. Alle maatregelen ten spijt sluit dit niet uit dat je als gemeentelijke dienst geconfronteerd kunt worden met fraude door medewerkers. De zaak is tot aan de bodem uitgespit om uit te sluiten dat de dienst straks medewerkers in dienst heeft die mogelijk niet integer en zelfs frauduleus hebben gehandeld".

Wethouder Hester Maij is positief over de gedegen aanpak van de dienst: "Ieder fraudegeval is zeer te betreuren. Gelukkig heeft Stadstoezicht deze zaak vanaf de controle in januari grondig en goed aangepakt. Dat geeft vertrouwen in de directie van de dienst".

Verder onderzoek
Uit het onderzoek door het bureau Integriteit van Stadstoezicht en de regiopolitie Amsterdam-Amstelland kwamen meerdere onregelmatigheden naar boven die vooralsnog buiten het strafrechtelijk onderzoek zijn gebleven. In dat kader wordt door Stadstoezicht de komende weken met een aantal medewerkers onderzoeksgesprekken gevoerd. Hoewel deze medewerkers niet worden verdacht, valt niet uit te sluiten dat meer medewerkers mogelijk valsheid in geschrifte hebben gepleegd dan wel niet conform de werkinstructies van de dienst hebben gehandeld. Om de integriteit van de dienst te waarborgen, is aan deze medewerkers tot tenminste het onderzoeksgesprek de toegang tot de werkplek ontzegd. Omdat zowel het onderzoek door Politie en Justitie als het interne onderzoek van Stadstoezicht nog loopt, kan in het belang hiervan in dit stadium geen nadere informatie over de methode of omvang worden gegeven. Wij hopen zo spoedig mogelijk meer openheid van zaken te kunnen geven.

Amsterdam, 15 juli 2002 Marleen Nieuwenhuis ^


-

© gemeente Amsterdam - 15-07-2002