Gemeente Deventer

Lichtmasten

Hier en daar in de stad staan nieuwe lichtmasten. Het zijn grijsachtig zwartgeschilderde palen die volgens de ontwerper een bepaald cachet hebben met een bewuste doch aangename uitstraling naar de burgers toe.

Kijk, zo mag ik het horen. Wellicht zult u zeggen, 'ja, nou weet ik nog niks', maar dan raad ik u aan even op de Brink te gaan kijken. Daar staat er al eentje voor het pand van Hekkert. Verder heeft de gemeente er één geplaatst bij het oude postkantoor, bij sociëteit De Hereeniging en op nog een paar plekken geloof ik. Maar daarover kan ik niets met zekerheid zeggen. Het gaat hier om zogeheten proefopstellingen. Wel weet ik dat er zo her en der in de oude stad twintig tot vijfentwintig nieuwe masten komen te staan. Daaf Ledeboer van de sector Stads- en Dorpsbeheer is de man die er alles van weet. Hij vertelde me dan ook wat interessante bijzonderheden.

Een bekende ontwerper heeft de masten ontworpen (designer heet zo iemand tegenwoordig) en ze zijn geïnspireerd op een bloeiende plant met een aantal bloemstengels. Het begint van onderaf met een stevige doch slanke voet die zich een eindje boven de grond vertakt in een aantal ribben, al naar gelang de grootte van de mast, dus of hij één, twee of drie lampen heeft. Ik ben meteen gaan kijken en inderdaad, de lantaarn bij de Hereeniging staat er fraai bij. De masten hebben een hoogte van zes meter of minder, dat hangt af van de plek waar ze komen te staan. De mast in de Treurnietsgang staat er een beetje verloren en achteraf bij. Deze wordt dan ook vervangen door een ander exemplaar dat ongeveer anderhalve meter korter is. Als de masten definitief geplaatst worden, hebben ze ook een ander kleurtje gekregen: donkergrijs. Smaakvol en toch leuk. Jammer dat de avonden nog zo lang zijn en de straatverlichting pas laat aangaat. We kunnen dus nog niet uren achtereen genieten van de nieuwe lampen.