Politie Hollands Midden
Bureau Communicatie
Postbus 4240
2350 CE Leiderdorp
Telefoon 071 - 5459800
Fax 071 - 5459326
Afkomstig van: Verboon, Yvette
Datum: 15 juli 2002


Beroving met geweld Lisse
Een 31-jarige automobilist uit Hillegom is op zaterdag 13 juli omstreeks 23.15 uur met geweld beroofd van enkele goederen. De automobilist stond geparkeerd op de Sportlaan toen een man naar zijn auto liep. Omdat hij vermoedde dat de man iets wilde vragen draaide hij het raam naar beneden. De automobilist werd vervolgens beetgepakt waarna ook een twee man bij het voertuig kwam. Onder bedreiging van een steekvoorwerp werd hem geld, een mobiele telefoon en een magnetron afhandig werd gemaakt. De automobilist zag hierna vier donkere personen ervandoor gaan in de richting van de Nissandealer.Twee van hen waren met de fiets. Vermoedelijk zijn de personen de naastgelegen wijk ingereden. De politie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen contact opnemen met de politie in Noordwijk, telefoonnummer 0900 8844.

Verkeersongeval Leiden
Een 33-jarige bromfietser uit Leiden is op zaterdag 13 juli gewond geraakt na een aanrijding met een 47-jarige automobiliste uit Oegstgeest. De automobiliste stond geparkeerd op de Lange Mare met de neus in de richting van de Caecilliastraat. Zij reed schuin naar links het parkeervak uit maar zag hierbij de van achteren komende bromfietser over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De bromfietser viel met het hoofd op de weg. De bromfietser werd met nek- en schouderletsel overgebracht naar het LUMC. Vermoedelijk werd het zicht van de Oegstgeestse belemmerd door een stilstaande personenauto achter haar die wilde inparkeren.

Verkeersongeval Boskoop
Bij een verkeersongeval op zaterdag 13 juli raakte een 37-jarige motorrijder uit Berkel en Roderijs gewond. De motorrijder reed omstreeks 14.25 uur over de Zijde in de richting van de Reijerskoop. Ter hoogte van het voetpad van de Koninginneweg raakte hij door onbekende oorzaak de macht over zijn motor kwijt waardoor hij begon te slingeren en ten val kwam. De motorfiets schoof over het wegdek en kwam op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer terecht. De motorfiets raakte vervolgens een personenauto en een bestelauto die stilstonden voor het voetpad. De motorrijder werd met een hersenschudding overgebracht naar het Groene Hartziekenhuis.

Bestelbus rijdt in op skaters Nieuwerkerk a/d Ijssel
De politie heeft op zaterdagavond 13 juli een 18-jarige bestelbusbestuurder uit Rotterdam en zijn 16-jarige vriendin uit Capelle aan den Ijssel aangehouden nadat de bestuurder was ingereden op twee skatende vrouwen van 19 en 20 jaar. De vrouwen uit Nieuwerkerk aan den Ijssel skaten omstreeks 22.10 uur op het fietspad langs de Burgemeester van Heugtenlaan toen vanuit de Esse de bestuurder van de bus kwam aangereden. De bus stopte naaste de skaters waarna het 16-jarige meisje opmerkingen zou hebben gemaakt naar hen. De skaters vervolgden echter hun weg op de Waterschapsweg in de richting van Capelle. De bestelbus reed via de rotonde de Waterschapsweg op waarna de skaters van achteren werden geschampt door de bus. De skaters kwamen ten val en schoten een paadje in toen zij de bestelbus zagen keren. De vrouwen liepen licht letsel op en hebben aangifte gedaan.

Auto tegen de brug Nieuwveen
Op zondag 14 juli om 03.00 uur kreeg de politie de melding dat er op het Blokland in Nieuwveen een auto tegen een brug en boom was gereden. Ter plaatse bleek dat de 28-jarige automobilist uit Hoofddorp met zijn rechter wielen in de berm was geraakt om vervolgens tegen twee stukken muur van de brug en een boom aan te rijden. De man blies tijdens een alcoholtest op straat een "A"-indicatie en werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De man blies op de ademanalyse 375 Ug/l. Tegen de man wordt een proces-verbaal opgemaakt voor de verkeersovertreding en het rijden onder invloed van alcohol.

Diefstal motorfiets Gouda
Op zondag 14 juli om 05.30 uur kwam er een 27-jarige man uit Reeuwijk op het districtsbureau van Politie in Gouda aangifte doen van diefstal van zijn motorfiets. De aangever die gewond was aan zijn hoofd vertelde dat hij zojuist op de Zeugstraat in Gouda door drie mannen van zijn motorfiets af was geslagen. De drie mannen zijn er met de motorfiets vandoor gegaan. Een zoektocht van de politie door de binnenstad leverde geen resultaat op. De aangever is voor behandeling naar het Groene Hartziekenhuis gebracht en komt later aangifte doen van diefstal met geweld. De politie stelt een onderzoek in.

Auto te water Vlist
Op zondag 14 juli om 06.00 uur kreeg de politie de melding van een auto te water op de Bonrepas in Vlist. Ter plaatse bleek dat de 23-jarige bestuurder uit Haastrecht met een bijrijder al zelfstandig uit het voertuig waren geklommen en op de kant stonden. De aanwezige drie brandweerauto's twee ambulances en twee politieauto's waren niet nodig. Volgens eigen zeggen had de bestuurder al rijdende aan zijn arm gekrabd waarop hij aan het stuur had getrokken en naast de weg in het water raakte. De politie heeft een registratieset opgemaakt. De auto is uit het water getakeld.

Brandje Nieuwerkerk a/d IJssel
Op zondag 14 juli om 10.30 uur had een bewoner van de 2e Tochtweg in Nieuwerkerk in een ijzeren vat wat vleesafval verbrand. Het vat had hij vlak naast een schuur neergezet en was zijn woning weer ingegaan. Na enige tijd klonk er een knal en bleek een gedeelte van de zijwand van de schuur in de brand te staan. De bewoner heeft zelf het vuur geblust. De brandweer kon iets later constateren dat de brand geblust was.Aan de bewoner is wat adviezen met betrekking tot afval-verbranding en de vuilnisdienst.

Openbare dronkenschap Leiden
Op zondag 14 juli om 15.30 uur werden surveillerende agenten in de Raamsteeg in Leiden aangesproken door een getuige dat er een gewonde man op de Raamsteeg zou liggen.Ter plaatse troffen de agenten een 57-jarige man uit Leiden met een wond op zijn voorhoofd. De man is op straat door personeel van de ambulance behandeld. De agenten hebben de man daarop aangehouden voor openbare dronkenschap daar hij hinder veroorzaakte en zich onder invloed van alcohol op de openbare weg bevond. De man is ingesloten op het bureau ter ontnuchtering. Hij krijgt een proces-verbaal.

Motorrijder maakt schuiver Gouda
Op 14 juli om 14.30 uur kreeg de politie de melding dat op de Goudse poort aan de Goudse kant een motorrijder onderuit was gegaan en licht gewond zou zijn. Ter plaatse bleek dat de 34-jarige motorrijder uit Utrecht uit de richting van Utrecht kwam en over de fly-over reed. Hier haalde hij een personenauto in toen hij opeens een zijwind kreeg waardoor hij in de middenberm terechtkwam. De motorrijder maakte een schuiver en kwam op de andere rijbaan terecht. Er deden zich geen andere ongevallen voor. De motorrijder is ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld. De motorfiets is weggetakeld. De politie heeft een registratieset opgemaakt.

Kind te water en zwaar gewond Gouda
Op zondag 14 juli om 18.30 uur kreeg de politie de melding dat er een drie jarig jongetje te water was geraakt op de Aernout Drostkade in Gouda.De jongen was via het grasveld naar de sloot gelopen. Vermoedelijk heeft het jongetje het kroos in het water aangezien voor gras en is in het water gelopen. Spelende kinderen hebben een aantal buurtbewoners gemobiliseerd. Een 44-jarige buurtbewoonster die kon reanimeren heeft het jongetje samen met een 35-jarige buurman uit het water gehaald en is begonnen met de reanimatie. Kort hierna heeft de ambulance en het trauma helikopter personeel de reanimatie overgenomen. Het kind is uiteindelijk stabiel naar het Sophia Kinder Ziekenhuis in Rotterdam gebracht.

Verkeersongeval met letsel Voorschoten
Op zondag 14 juli om 19.30 uur stuiten surveillerende agenten op de Leidseweg in Voorschoten op een aanrijding met letsel tussen een auto en een fietser. De 32-jarige fietser uit Voorschoten negeerde bij het oversteken van de hoofdrijbaan de aldaar geplaatste haaientanden en kwam in aanrijding met de 58-jarige bestuurster van een personenauto. De fietser die naar alcohol rook werd na onderzoek en behandeling door ambulancepersoneel aangehouden en overgebracht naar het bureau. Op de ademanalyse blies de man 880 Ug/l. Aan de fietser is een rijverbod van 11 uur uitgereikt. De man krijgt een proces-verbaal voor het rijden onder invloed van alcohol. De politie heeft van de aanrijding een registratieset opgemaakt.

Rijden onder invloed Alphen a/d Rijn
Op zondag 14 juli om 22.30 uur houden surveillerende agenten op de Klepperman in Alphen een auto staande voor controle op de alcoholwetgeving. De 47-jarige automobilist uit 's-Gravenhage die naar alcohol rook is ter plaatse aangehouden en overgebracht naar het bureau. Op het ademanalyseapparaat blies de man 745 Ug/l. Het rijbewijs van de man is ingevorderd en hij krijgt proces-verbaal.

Snorfietser onder invloed Noordwijkerhout
Op zondag 14 juli om 00.30 uur zagen surveillerende agenten op de Langevelderlaan in Noordwijkerhout een snorfiets rijden voorzien van een verlopen verzekeringsplaatje. De agenten hielden de snorfietser staande en roken een alcohollucht. De 32-jarige snorfietser uit Noordwijkerhout blies op straat een "F"-indicatie. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aldaar blies de man op de ademanalyse 685 Ug/l. Het rijbewijs van de man is ingevorderd. Voor de verlopen verzekering en het rijden onder invloed krijgt de man een proces-verbaal.

Babbeltruc Leiden
Een 67-jarige bewoner van een woning aan de Bartokstraat werd op donderdagmorgen 11 juli het slachtoffer van een geslaagde babbeltruc. De man opende de deur nadat twee vrouwen aanbelden met het verhaal dat zij nieuwe bewoonsters van een woning op de 2e etage waren en problemen hadden met de geiser. Vervolgens hield één van deze dames de man aan de praat. De ander liep naar binnen om naar zijn geiser te kijken. Even later kwam zij terug en vertrokken beiden onder dankzegging. Achteraf ontdekte de man dat uit zijn woning een kistje met daarin pasjes en papieren waren gestolen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Politie houdt verdachte van inbraken aan Leiden
De politie hield op woensdagavond 10 juli in een brandgang tussen de Van 't Hoffstraat en de Van der Sande Bakhuyzenlaan een 33-jarige man uit Leiden aan. De man werd er van verdacht eerder op de dag bij een woning aan de Van der Sande Bakhuyzenlaan te hebben ingebroken. Daarbij werd ondermeer een fiets gestolen. De eigenaar zag de man op zijn fiets rijden en waarschuwde de politie. Deze hield de Leidenaar daarop aan. De verdachte pleegde de laatste tijd vermoedelijk nog twaalf inbraken in schuren en drie in woningen, zo bleek na onderzoek van de politie. Ook wordt hij verdacht van een poging tot zware mishandeling. Alle delicten werden in Leiden gepleegd. De verdachte wordt op maandag 15 juli bij justitie voorgeleid.

Politie houdt geweldpleger aan Oude Wetering
De politie hield op zondag 14 juli rond 01.40 uur in Oude Wetering een 17-jarige Leimuidenaar aan. Hij werd er van verdacht kort daarvoor op de Plantage een 16-jarige jongen uit Oude Wetering te hebben mishandeld. Deze liep een gezwollen oog en een bloeduitstorting op. Bij het incident waren meerdere jongeren betrokken. De politie stelt een nader onderzoek in naar ondermeer de aanleiding voor dit incident.

Politie houdt geweldpleegster aan Alphen aan den Rijn
De politie hield op vrijdag 12 juli rond 18.50 uur op het Stationsplein een 38-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn aan. Zij werd er van verdacht op het Stationsplein een 32-jarige vrouw uit Echt te hebben mishandeld. De vrouw uit Echt was net per trein gearriveerd toen de verdachte op haar insloeg. Zij hield er een zwaar gekneudse neus en kaken aan over. Een mislukte chat-relatie vormde de aanleiding voor de Alphense. De verdachte wordt op maandag 15 juli bij justitie voorgeleid.

Zwartrijders slaan conducteur Bodegraven
Twee nog onbekende jongens mishandelden op vrijdag 12 juli rond 15.50 uur op het station Bodegraven een 26-jarige treinconducteur uit Arnhem. Nadat de conducteur de twee betrapt had op zwartrijden, belaagden ze hem en deelden enkele klappen en een vuistslag uit. Daarna renden ze het station uit. Een zoekactie door de politie, ondersteunt door een getuige die de positie van de twee doorgaf, leverde uiteindelijk geen resultaat op. De politie stelt een nader onderzoek in.

Auto gestolen na woninginbraak ` Moordrecht
In de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 juli werd er ingebroken in een woning aan de Weidezoom. Vermoedelijk is men na inklimming via een dakraam de woning binnen gekomen. In de woning werden autosleutels gevonden. Daarmee werd de buiten geparkeerde Peugeot gestolen.

Trailers met inhoud gestolen Zevenhuizen
In de nacht van donderdag 11 op vrijdag 12 juli werden van een bedrijfsterrein aan het Noordeinde twee trailers gestolen. In de trailers waren een hondertal zitmeubelen en een tiental hogedrukreinigers aanwezig. De trailers zijn eigendom van een bedrijf uit Bergschenhoek. De zitmeubelen en hogedrukreinigers van een bedrijf uit Sliedrecht. De trailers zijn vermoelijk aan een door de daders meegebrachte truck aangekoppeld en weggereden. De politie stelt een nader onderzoek in.

Onder invloed Alphen a/d Rijn
Agenten zagen vrijdagavond 12 juli rond 23.00 uur op het R. Wallenbergplein een auto zonder verlichting rijden. De bestuurster, een 52-jarige Alphense, kreeg een stopteken. Op de Europalaan is ze vervolgens gestopt. De ademanalyse kwam uit op 385 ug/l. Ze kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 3 uur.

Onder invloed Leiderdorp
De politie controleerde zaterdagnacht 13 juli rond 00.40 uur een personenauto die zij op de Touwbaan zag rijden. De bestuurder, een 48-jarige Leiderdorper, bleek gedronken te hebben. De ademanalyse wees 1025 ug/l uit. Het rijbewijs is ingevorderd, hij krijgt een proces-verbaal en een rijverbod van 13 jaar.

Inbraak Leiden
Bij een inbraak in een pand aan de Turfmarkt is zaterdagnacht 13 juli een portemonnaie en een fiets meegenomen. Men is waarschijnlijk door flipperen binnengekomen. De inbraak werd rond 02.20 uur ontdekt. De bewoners waren thuis tijdens de inbraak.

Onder invloed Hillegom
De politie heeft zaterdagnacht 13 juli een 35-jarige Rijnsburger aangehouden wegens rijden onder invloed. De automobilist kreeg op de Henry Dunantplein een stopteken van de politie. Dit negeerde hij waarop een achtervolging ontstond via de Van de Endelaan, Sixlaan en weer terug naar het Henry Dunantplein. Hierna sloeg hij de Hoofdstraat in. Ter hoogte van het gemeentehuis stond een tweede politieauto die de weg blokkeerde. Hierop is de Rijnsburger gestopt. Hij wilde echter niet uitstappen en reed met lage snelheid tegen de politieauto aan. Vervolgens is hij aangehouden. De ademanalyse kwam uit op 510 ug/l. Zijn rijbewijs is ingevorderd en hij krijgt een proces-verbaal.

Onder invloed Krimpen a/d Lek
De politie zag zaterdagnacht 13 juli een auto over de C.G. Roosweg (N210) rijden met 140 km/uur. Hier is 80 km/uur toegestaan. Hierbij negeerde de bestuurder, een 20-jarige Lekkerkerker, een inhaalverbod. De politie heeft de man aangehouden. Deze bleek gedronken te hebben. De ademanalyse kwam uit op 445 ug/l. Hij kreeg boetes voor negeren van het inhaalverbod, overtreden van de maximumsnelheid en proces-verbaal voor rijden onder invloed.

Snelkraak Bodegraven
Bij een snelkraak bij een winkel aan het Raadhuisplein zijn zaterdagnacht de deuren van het pand met een auto opengebroken. Vervolgens zijn goederen uit het pand meegenomen. De politie is direct na de melding naar het pand gegaan, maar de daders waren al weg. Een zoekactie in de omgeving leverde niets op.

Bestelauto in brand Leiden
Op de Rijn en Schiekade heeft zaterdagnacht 13 juli rond 03.50 uur een bestelauto in brand gestaan. De brandweer heeft de brand geblust. Het voertuig is van binnen volledig uitgebrand. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Onder invloed Reeuwijk
De politie heeft zaterdagochtend 13 juli een 35-jarige Reeuwijker aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Hij zou een lantaarnpaal omver hebben gereden op de Treebord. Hierna zou hij naar huis zijn gereden. De politie trof de man thuis aan. De ademanalyse kwam uit op 745 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 9 uur en een proces-verbaal.

Inbraak Gouda
Bij een woning aan de Koningin Wilhelminaweg is in de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 juli ingebroken. Men is waarschijnlijk binnengekomen door te hengelen. Uit de woning zijn onder andere een video en geld meegenomen.

Onenigheid Warmond
Bij onenigheid aan de Sweilandpolder zijn twee mannen, een 23-jarige Leidenaar en een 29-jarige Oegstgeestenaar, licht gewond geraakt. De Leidenaar, een beveiligingsman van de Kaagsociëteit, ging bij de haven poolshoogte nemen. Hier kwam hij de Oegstgeestenaar tegen die hem om onbekende reden zou hebben aangevallen. Hierop is tussen de beide mannen een worsteling ontstaan. De Leidenaar zou hier ook nog door een aantal onbekenden zijn mishandeld. De Leidenaar heeft striemen in de nek en een pijnlijk hoofd. De Oegstgeestenaar had een losse tand, blauwe ogen en een pijnlijk hoofd.

Verkeershandhaving regio Hollands Midden

13 aanhoudingen voor het rijden onder invloed regio
Het verkeershandhavingsteam van Politie Hollands Midden heeft het afgelopen weekend bij alcoholcontroles 14 personen aangehouden omdat zij teveel gedronken hadden. Vrijdagavond hield de politie een controle op de Hoorn en de Goudse Schouw in Alphen aan den Rijn en op de Nieuwkoopseweg in Nieuwkoop. 360 bestuurders deden een ademtest. Slechts één blies boven het maximaal toegestane gehalte van 220 ug/l; bij een 65-jarige automobilist uit Woubrugge werd een alcoholgehalte van 240 ug/l vastgesteld. De man kreeg een boete van ¤ 190.
Zaterdagavond hield het team een alcoholcontrole in Leiderdorp. Er werd gecontroleerd op de Zijldijk en op de Leidseweg. 310 personen deden een blaastest, zes werden er aangehouden voor het rijden onder invloed. Het hoogste alcoholgehalte blies een 29-jarige man uit Warmond; 495 ug/l (ruim 1,10 promille). De aangehouden bestuurders kregen allemaal een boete of een proces-verbaal.
Zondag controleerde de politie op de Lammenschansweg in Leiden. Daarbij werden opnieuw zes bestuurders aangehouden omdat zij teveel hadden gedronken. Een 23-jarige Rotterdammer bleek niet alleen dronken achter het stuur te zitten. De man had niet eens een rijbewijs. Ook daarvoor kreeg hij een proces-verbaal. De officier van justitie zal over zijn straf beslissen. Een 34-jarige man uit Halden werd aangehouden omdat hij teveel gedronken had en bleek bovendien nog gezocht te worden voor een eerder strafbaar feit. De man had nog een boete van ruim ¤ 1.100 openstaan. Hij had de keus tussen de boete betalen of 35 dagen in hechtenis. Hij koos voor het laatste en is ingesloten in het politiebureau in Leiden.

Lasershield in beslag genomen Koudekerk aan den Rijn
Bij een controle op de Hondsdijk in Koudekerk aan den Rijn heeft de politie donderdag 11 juli een lasershield in beslag genomen. Tijdens een controle met de lasergun las de verkeersassistent in het afleesscherm van het apparaat een storingsmelding. De betreffende auto bleek niet alleen een verklikker te hebben, maar was ook voorzien van een lasershield. De lasershield is gedemonteerd en in beslag genomen. Door met een lasershield te rijden, pleegde de 34-jarige bestuurder uit Leiderdorp een misdrijf. Hij kreeg een proces-verbaal voor het belemmeren van ambtshandelingen. De officier van justitie zal beslissen over de hoogte van de boete.

Verkeershandhaving in de komende week; maandag 15 t/m zondag 21 juli
Op de doorgaande wegen in de regio houdt de politie regelmatig snelheidscontroles. Ook controleert het regionaal verkeershandhavingsteam intensief op het dragen van de veiligheidsgordel; dinsdag in Leiden-West, woensdag in Schoonhoven en omliggende gemeenten, donderdag in Voorschoten, vrijdag in Bodegraven en Reeuwijk en zaterdag in Lekkerkerk en omliggende gemeenten.

Noot voor de redactie /