Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Phieleke Plijnaar Nederlands Kampioene Eventing

15/07/2002

Breda, 15 juli 2002
De 29-jarige Phieleke Plijnaar uit Groenekan is zaterdag Nederlands Kampioene Eventing geworden. Plijnaar had met de 8-jarige bruine merrie Nossis in Breda de minste strafpunten over de drie dagen waarin de onderdelen dressuur, cross-country en springen werden verreden. Adriaan Smeulders (Someren) werd tweede met Billy, terwijl Wendela Schlimmer (Ede) derde werd met Several. Het NK liep synchroon met de internationale tweesterren wedstrijd eventing, die tijdens Breda Hippique verreden werd. De winnaar van dit CCI** was de Italiaan Stefano Brecciarolli. Alice Naber (Biddinghuizen) behaalde een vierde plaats met Private X Press First.

De 31-jarige Alice Naber-Lozeman is in principe de enige eventing-amazone die dit jaar in aanmerking komt voor de Wereldruiterspelen in het Spaanse Jerez de la Frontera in september. Met haar 13-jarige bruine ruin Private X-Press Royal Kiwi reed zij onlangs als eerste Nederlandse de zware viersterren CCI van Badminton (GBR) uit. Naber reed echter dit Nederlandse kampioenschap niet met dit beste paard van stal. Naber: "Deze wedstrijd paste minder goed in het wedstrijdritme voor Royal Kiwi. Na de zware wedstrijd in Badminton begin mei heb ik hem rust gegund. Vanaf eind juli zal ik nog drie korte (CIC) wedstrijden rijden met hem om hem weer in vorm te brengen voor Jerez. Hier in Breda heb ik twee paarden die nog in opleiding zijn voor het zware werk gestart".

Voor de 19-jarige Jet Fuld uit Bussum liep het NK Eventing triest af. Jet kwam in de steeple-chase, die voorafgaand aan de cross-country werd verreden, ten val. Haar paard Hot Item weifelde in de afzet bij één van de hindernissen, een heg met een vast gedeelte van slechts één meter hoog. Hot Item raakte daardoor met zijn voorbenen de grondbalk en sloeg over de kop. Het paard mankeert niets, maar Fuld kwam zeer ongelukkig ten val en werd met ernstig nekletsel direct naar het ziekenhuis vervoerd. Fuld heeft een ernstige beschadiging aan haar ruggenmerg opgelopen en verblijft momenteel in het Academisch Ziekenhuis te Utrecht. Op dit moment is haar toestand stabiel en is zij van de intensive care af.

Vierspannen
Naast de eventing werd er tijdens Breda Hippique een internationale landenwedstrijd voor vierspannen verreden, waar Duitsland zegevierde. Nederland nam een vijfde plaats in. Vele gerenommeerde vierspanrijders namen deel aan de wedstrijd. Individueel was de eerste plaats voor de Duitser Christoph Sandmann. Ijsbrand Chardon werd vijfde, gevolgd door Mark Weusthof op een zesde plaats.
Deze wedstrijd was, samen met de internationale vierspanwedstrijd over twee weken in Beekbergen, zeer belangrijk voor de aankomende Wereldruiterspelen in Jerez.
Bij de ponyvierspannen behaalde Pjotr van der Heijden een mooie tweede plaats, direct achter Europees kampioen Dirk Gerkens (GER). Aart van de Kamp werd derde.

In Breda werden dit jaar voor het eerst de internationale eventing en vierspannen gekoppeld, met hiernaast ook een nationaal spring- en dressuurprogramma. Er kwamen maar liefst 50.000 bezoekers naar het evenement Breda Hippique.